/nginx/o/2018/07/16/10281568t1h6ccb.jpg)
Decembra beigās, gaidot Jauno gadu, biju Londonā, kur man cita starpā bija iespēja pavakariņot restorānā «Fifteen» (Piecpadsmit). Restorāna pamatā ir labdarības programma, kuru jau vairāku gadu garumā veido arī Latvijā pazīstamais šefpavārs Džeimijs Olivers (mūsu valstī iznākusi viņa pavārgrāmata «Pikantais pavārs»).
Reizi gadā, Dž. Olivers un viņa ļaudis izvēlas grupiņu jauniešu, kuriem ir problēmas ar narkotikām vai alkoholu, vai arī, kuri nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, un viņiem ļauj mācīties kulināra mākslu. Lieki teikt, šādā kontingentā ne visi iztur procesu un pārbaudījumu, bet gadu gaitā pietiekami daudz šo jauniešu paši ir kļuvuši par profesionāliem šefpavāriem. Vakarā, kad «Fifteen» viesojāmies mēs ar draugu, virtuvē strādāja tikai un vienīgi minētās programmas absolventi.
Tāda līmeņa restorānos, kā «Fifteen», šefpavāri mēdz piedāvāt tā dēvētās «pagaršošanas ēdienkartes», vai angļu valodā tasting menu. Tas nozīmē, ka vakariņotājam tiek piedāvāti konkrēti ēdieni konkrētā kārtībā, katram ēdienam tiek pieskaņots konkrēts vīns. «Fifteen» gadījumā katrā vakariņu kategorijā bija vairākas izvēles – uzkodai izvēlējos svaigi gatavotu mocarelas sieru, pirmajam – kartupeļu gnoki, otrajam – burvīgu jūras velšu zupu, bet desertam – profesionāli gatavotu un īstu tiramisu. Varu pateikt, ka someljē gan nebija nācis no nelabvēlīgas ģimenes – viņš bija no Austrālijas un par vīnu bija pat ļoti zinošs. Katrā ziņā maltīte bija vienkārši lieliska, un priecājos par iespēju atbalstīt jaunu un talantīgu pavāru izglītošanu.
Interesantā kārtā, vakariņas «Fifteen» bija krietni dārgākas, nekā vakariņas Barcelonas restorānā «Moo», kurā ēdu oktobra beigās, interesanti tāpēc, ka «Moo» ir, bet «Fifteen» nav tā dēvēto Mišelina zvaigznīšu. Vakariņas «Moo» divām personām maksāja 140 eiro, bet vakariņas «Fifteen» divām personām – 240 mārciņas, abos gadījumos bez tējas naudas un abos gadījumos ar minētajiem piemeklētajiem vīniem. Un abos gadījumos ēdiens bija vienkārši superīgs. Iesaku visiem lasītājiem, kad ceļosit – sakrājiet latus un santīmus un izbaudiet patiešām labu restorānu. Vispār, kad esat mājās, dariet tāpat. Pagaršošanas ēdienkarte ir arī «Vincentā».