Jakāns prasa Repšem atjaunot viņu VID ģenerāldirektora amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban no Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektora amata atstādinātais Dzintars Jakāns lūdzis finanšu ministram Einaram Repšem (JL) atjaunot viņu amatā, taču līdz šim atbildi uz savu iesniegumu viņš nav saņēmis.

Tāpat Jakāns no finanšu ministra neesot saņēmis nekādu informāciju par to, kāds lēmums pieņemts pret viņu sāktajā disciplinārlietā. Vienīgi no medijos pieejamās informācijas esot noprotams, ka jautājums par ierēdņa atbrīvošanu no VID vadītāja amata no valdības dienaskārtības šonedēļ ir izņemts.

Jakāns aģentūrai LETA sacīja, ka iesniegumu par atjaunošanu VID ģenerāldirektora amatā saistībā ar disciplinārlietas izmeklēšanas pabeigšanu Repšem iesniedzis 8.janvārī - pēc tam, kad saņēmis pret viņu sāktas disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, kurā ministram ieteikts pret Jakānu ierosināto lietu izbeigt, izsakot aizrādījumu.

Šis disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinums esot pēdējais dokuments, ko pret viņu sāktajā lietā saņēmis Jakāns, tāpēc ierēdnim nav skaidrs, kādā statusā ir pret viņu sāktā disciplinārlieta, vai viņam ir piemērots tajā kāds disciplinārsods, kādi bijuši soda piemērošanas iemesli un kādā statusā šobrīd ir viņš pats, jo no ministrijas nekādas oficiālas informācijas par to neesot, vienīgi medijos parādoties ziņas par rotāciju.

«Kamēr netiks pabeigta pret mani uzsāktā disciplinārlieta, par citiem amatiem varam nerunāt,» uzsvēra Jakāns, piebilstot, ka situācija ar pret viņu rosināto disciplinārlietu, tās izmeklēšanas gaitu un lēmumu pieņemšanu ir pirmā šāda lieta Latvijas vēsturē.

No medijos lasītā arī esot noprotams, ka politiķi, iepazīstoties ar atzinumu disciplinārlietā, nākuši pie slēdziena, ka Jakāns no amata nav jāatbrīvo.

«Gribu tikt skaidrībā, vai pēc disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinuma nekāda cita rīcība neseko,» sacīja Jakāns.

Viņš skaidroja, ka šobrīd lēmums esot jāpieņem ministram, jo valdībai likums paredz skatīt tikai jautājumu par VID ģenerāldirektora iecelšanu amatā vai atbrīvošanu no tā. Ja ministrs nolemj ierēdnim piemērot citu sodu, jautājums par to valdībā nav jāskata.

Jakāns sacīja, ka likuma panti, pēc kuriem disciplinārlieta pret viņu ierosināta, kā sodu paredz tikai atbrīvošanu no amata vai pazemināšanu amatā. Ja lieta netiks izbeigta, nepiemērojot sodu, bet viņam tiks piemērots jebkāds cits disciplinārsods, tad noteikti sekos tiesa, uzsvēra Jakāns.

Publiskajā telpā izskanējušo informāciju par rotāciju un cita amata meklējumiem Jakāns nodēvēja par «gaisa jaukšanu», norādot, ka līdzšinējie paziņojumi saistībā ar viņa rīcībā it kā konstatētajiem pārkāpumiem ir ne tikai pretēji disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumam, bet var tikt pieskaitīti iepriekšējiem mēģinājumiem veidot par viņu viedokli kā par sliktu ierēdni, kuram nav vietas valsts pārvaldē.

LETA jau ziņoja, ka koalīcijas partijas 18.janvārī vienojās par Jakāna rotāciju uz kādu citu amatu. Par to pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistus informēja finanšu ministrs Repše.

Repše teica, ka partijas ir vienojušās Jakānu rotēt citā amatā, par kuru skaidrība būs pēc nedēļas, taču noteikti tas nebūs darbs VID.

Repše arī uzsvēra: lai rotētu Jakānu, viņš nav jāatjauno amatā. Tā kā Jakāns jau ir valsts dienestā, viņu var rotēt uz citu amatu bez atjaunošanas VID ģenerāldirektora amatā, skaidroja finanšu ministrs.

Repše otrdien lūgs valdību atlikt balsojumu par disciplinārsoda piemērošanu Jakānam.

Atbildot uz jautājumu, vai Repše novēl sliktu darbinieku citam dienestam, finanšu ministrs sacīja: «Tas ir ļoti filozofisks un fundamentāls jautājums. Mans personīgais viedoklis ir, ka Jakānam būtu piemērojams disciplinārsods un viņš jāatbrīvo no amata, bet, ja koalīcijas partijām nav vienprātības, tad jāmeklē kompromiss.«

Likums paredz Jakānam pēc rotācijas atstāt esošo atalgojumu. Pēc Repšes sniegtās informācijas, Jakāna atalgojums jau tagad ir samazināts par 20% disciplinārlsoda dēļ.

Kā noskaidroja LETA, Zaļo un zemnieku savienība atbalsta partijas «Jaunais laiks» nostāju par to, ka Jakāna rotācija ir nepieciešama.

Kā ziņots, finanšu ministrs Einars Repše (JL) iepriekš paziņoja, ka rosinās valdību lemt par Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata. Tautas partija iepriekš norādījusi, ka tās ministri neatbalstīs Jakāna atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem norādīja, ka jautājums par Jakānu ir pārāk politizēts un tādēļ jāgaida finanšu ministra piedāvātie risinājumi.

Savukārt Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece norādīja, ka rotācijas kārtība ir noteikta likumā un tā ir paredzēta gadījumos, lai būtu valsts interesēs. «Atbalsta Jakāna atbrīvošanai valdībā nav, bet ierēdņa pārcelšana citā amatā ir likumā precīzi noregulēta, un šeit risinājums nevar būt vienā dienā,» sacīja Muižniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu