Decembrī mazāk par 1500 latiem saņēmuši vien 12 deputāti

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Decembrī mazāk par pusotru tūkstoti latu bruto pamatalgā, piemaksās, kā arī izdevumu kompensācijās saņēmusi vien desmitā daļa parlamentāriešu.

Saeimas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka alga pirms nodokļu samaksas, reprezentācijas nauda, kā arī transporta, īres un sakaru izdevumu kompensācijas decembrī tikai 12 tautas kalpiem veidojušas mēneša ieņēmumus mazākus par 1500 latiem.

Vairāk par 2000 latiem mēnesī saņēmuši 32 deputāti, bet ieņēmumi pat lielāki par 2500 latiem bijuši trim tautas priekšstāvjiem.

Visvairāk - 2758 lati - gada pēdējā mēnesī aprēķināts Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (Zaļo un zemnieku savienība), kuram ieņēmumu ziņā seko partijas «Jaunais laiks» frakcijas priekšsēdētāja vietniece Silva Bendrāte - viņai šajā mēnesī pienākušies 2526 lati.

Gandrīz tikpat - 2510 latu - nopelnījis un izdevumu kompensācijās saņēmis Tautas partijas (TP) frakcijas priekšsēdētājas vietnieks, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis.

Kopumā decembrī reprezentācijas naudās un izdevumu kompensācijās parlaments izmaksājis 44 659 latus, kas ir aptuveni par 700 latiem mazāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Savukārt visā gadā reprezentācijas naudas un dažādo ar deputāta darbu saistīto izdevumu kompensācijas no Saeimas budžeta prasījušas teju 576 tūkstošus latu, bet bruto algas - vairāk nekā 1,82 miljonus latu.

Līdz ar to gan algas pirms nodokļu samaksas, gan šīs kompensācijas 2009.gadā izmaksājušas nedaudz vairāk kā 2,4 miljonus latu.

Deputāti saņem pamatalgu un piemaksas par darbu komisijās, kā arī apakškomisijās. Tautas kalpiem, kas ir prezidija locekļi, komisiju priekšsēdētāji, priekšsēdētāju biedri vai sekretāri, tiek aprēķinātas vēl papildu piemaksas par šo pienākumu pildīšanu.

Turklāt ik mēnesi parlamentārieši vēl var saņemt arī īres, transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumu kompensācijas.

Jau vēstīts, ka Saeima 10.decembrī vienprātīgi nolēma saglabāt parlamentāriešiem 2010.gadā līdzšinējo atalgojumu un piemaksu apmēru.

Tautas priekšstāvji pērn divas reizes lēma par savu amatalgu samazinājumu, nosakot to apmēru par piekto daļu mazāku, nekā tas bija 2008.gadā. Vasarā un rudens sākumā tika samazinātas arī kompensācijas un piemaksas par darbu komisijās. Līdz ar to arī patlaban Saeimas deputāti pamatalgā mēnesī saņem 986 latus pirms nodokļu samaksas.

Ziņots arī, ka 2008.gadā un 2009.gada pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto atalgojumi no parlamenta budžeta prasīja aptuveni 178 tūkstošus latu.

Pēc lēmuma samazināt deputātu amatalgas par 15%, kā arī liegt apmaksāt dalību vairāk nekā divās apakškomisijās kopš marta vidēji mēnesī atalgojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu. Savukārt pēc 1.jūlija noteiktie pasākumi samazinājuši ikmēneša atalgojuma izdevumus līdz vidēji 136 tūkstošiem latu.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu