1. septembrī - «sausais likums»?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeimas deputāti ceturtdien atbalstīja priekšlikumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholu nevarēs tirgot 1. septembrī, Zinību dienā.

Šis gan nav Saeimas galīgais lēmums, jo grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā vēl jāskata trešajā lasījumā.

Priekšlikumu iesniedza deputāte Sarmīte Ķikuste (JL). Viņa Saeimā skaidroja, ka šajā dienā ļoti daudz jauniešu lieto daudz alkohola, kā rezultātā vai nu nokļūst slimnīcā, vai arī bieži vien izdara kādus likumpārkāpumus.

Par šo priekšlikumu balsoja 42 deputēti, pret bija 2, bet atturējās 29 parlamentārieši. Pēc deputātu balsojuma par šo priekšlikumu sekoja skaļi aplausi.

Deputāti arī kopumā 2.  lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kur bija iekļauts arī šis priekšlikums.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) portālam «Apollo» atzina, ka uz likumprojekta trešo lasījumu šo normu varēs «izravēt» no grozījumiem. «Paldies Dievam, tas bija tikai 2. lasījums,» atzina deputāts.

Viņaprāt, šis balsojums parādīja to, cik deputāti nepragmātiski pieiet šim jautājumam un ja norma stāsies spēkā, tas radīs lielas nekārtības sistēmā.

Pēc viņa domām, tad jau var aizliegt alkohola tirdzniecību arī 9. maijā vai 23. jūnijā. «Tas būtu absurdi vienā dienā aizliegt,» sacīja Krauklis. Viņš minēja, ka vairākās valstīs, kur kādreiz ticis ieviests «sausais likums» gari vai vēlu nācies no tā atteikties, jo tas veicinājis tikai ēnu ekonomikas un noziedzības uzplaukumu.

Viņš solīja, ka līdz trešajam lasījumam viņa vadītā komisija mēģinās šo priekšlikumu izņemt ārā no grozījumiem likumā. Tomēr viņš apzinās, ka tas nebūšot viegli, jo neviens deputāts jau negribēšot, ka viņu lamā par dzeršanas atbalstīšanu.

Krauklis prognozēja, ka grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā trešajā lasījumā Saeimā nonāks samērā ātri, jo līdz 4. februārim ir termiņš jaunu priekšlikumu iesniegšanai.

«Es kā komisijas vadītājs darīšu visu, lai šāda norma nestātos spēkā, jo tā ir nesaprātīga,» solīja Krauklis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu