Sarūk parlamentāriešu loks, kuri mēnesī saņem vairāk nekā 1500 latu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Arī jaunajā gadā turpinājis samazināties to tautas kalpu skaits, kuriem mēneša atalgojums pirms nodokļu nomaksas pārsniedzis pusotru tūkstoti latu, liecina parlamenta mājaslapā publiskotā informācija.

Ja pērn novembrī bruto atalgojums vismaz 1500 latu apmērā bija 39 deputātiem un decembrī tā bija jau vairs tikai 27 parlamentāriešiem, tad janvārī tik lielu algu saņēmuši vien 23 tautas kalpi.

Saeimas deputāti bez amatalgas un piemaksām par darbu komisijās, frakcijās un prezidijā gan ik mēnesi var saņemt arī mitekļa īres, transporta un sakaru izdevumu kompensācijas, kā arī reprezentācijas naudu, kas var palielināt katra deputāta mēneša ieņēmumus par 135 līdz pat 756 latiem.

Lai arī šāda atalgojuma līmeņa saņēmēju loks atkal ir samazinājies, pašu lielāko algu apmērs pat ir nedaudz pieaudzis.

Jau tradicionāli lielākās algas ir aprēķinātas visiem četriem Saeimas prezidija locekļiem. Parlamenta spīkers Gundars Daudze (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) janvārī nopelnījis 2266 latus pirms nodokļu nomaksas, Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs («Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK) - 2133 latus, bet Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa («Jaunais laiks») - 2085 latus.

Lai arī krietni mazāk nopelnījis par saviem kolēģiem prezidijā, lielāko algu virsotnē atrodas arī Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs («Saskaņas centrs»), kuram aprēķināta bruto alga 1868 latu apmērā.

Turīgāko deputātu piecnieku noslēdz Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS), kuram janvārī pienācās 1820 latu.

Teju visiem pārējiem tautas kalpiem atalgojums bijis robežās no 1076 līdz 1797 latiem.

Tikai diviem no simts parlamentāriešiem bruto alga nav sasniegusi vismaz tūkstoti latu. ZZS pārstāvis Leopolds Ozoliņš, kurš jau kopš rudens sesijas ilgstoši ir slimības atvaļinājumā, sākot ar oktobri no Saeimas budžeta nesaņem ne santīma, bet deputāts Artis Pabriks («Sabiedrība citai politikai») janvārī saņēmis vien bruto amatalgu 986 latu apmērā, jo teju trīs mēnešus līdz pat 22.martam atrodas vēlēšanu novērošanas misijā Tadžikistānā un Saeimas sēdes līdz ar to nevar apmeklēt.

Tautas kalpu janvāra algas Saeimas budžetam izmaksājušas 137 143 latus, kas ir par vienu tūkstoti latu mazāk nekā gada nogalē.

Kopumā pērn parlaments deputātu bruto algās iztērēja nedaudz vairāk kā 1,82 miljonus latu.

Deputāti saņem pamatalgu un piemaksas par darbu komisijās, kā arī apakškomisijās. Tautas kalpiem, kas ir prezidija locekļi, komisiju priekšsēdētāji, priekšsēdētāju biedri vai sekretāri, tiek aprēķinātas vēl papildu piemaksas par šo pienākumu pildīšanu.

Turklāt ik mēnesi parlamentārieši vēl var saņemt arī īres, transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumu kompensācijas.

Jau vēstīts, ka Saeima 10.decembrī vienprātīgi nolēma saglabāt parlamentāriešiem 2010.gadā līdzšinējo atalgojumu un piemaksu apmēru.

Tautas priekšstāvji pērn divas reizes lēma par savu amatalgu samazinājumu, nosakot to apmēru par piekto daļu mazāku, nekā tas bija 2008.gadā. Vasarā un rudens sākumā tika samazinātas arī kompensācijas un piemaksas par darbu komisijās. Līdz ar to arī patlaban Saeimas deputāti pamatalgā mēnesī saņem 986 latus pirms nodokļu samaksas.

Ziņots arī, ka aizpērn un 2009.gada pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto atalgojumi no parlamenta budžeta prasīja aptuveni 178 tūkstošus latu.

Pēc lēmuma samazināt deputātu amatalgas par 15%, kā arī liegt apmaksāt dalību vairāk nekā divās apakškomisijās, kopš marta vidēji mēnesī atalgojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu. Savukārt pēc 1.jūlija noteiktie pasākumi samazinājuši ikmēneša atalgojuma izdevumus līdz vidēji 136 tūkstošiem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu