Ar dažiem klikšķiem iegūst siltumu visai ziemai (63)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pavisam nesen sociālajos tīkos parādījās neliela, bet efektīva labdarības akcija – aicinājums ziedot Juglas dzīvnieku patversmei «Labās mājas». Palīdzēšanas iniciators Reinis Traidās intervijā portālam TVNET piekrita pastāstīt, kā ar interneta un sociālo tīklu starpniecību izdevās palīdzēt daudziem pamestiem dzīvnieciņiem.

Ar Reiņa iniciēto aicinājumu trīs dienu laikā izdevās savākt 20 tonnu apkures granulu, kas palīdzēs vairākiem desmitiem pamestu mājdzīvnieku ziemu pavadīt siltumā. Akcija bijusi spontāna.

Tuvojoties ziemai un aukstajam laikam, patversme sociālajos tīklos aicināja palīdzēt ar apkures granulu sagādi. Patversmes teritorija ir diezgan liela, un tāpēc vajadzīgo granulu daudzums – iespaidīgs: vairāki desmiti tonnu.

Patversme aicināja ziedot pa vienam diviem granulu maisiem, taču Reinis nolēma «samesties» kopā ar kolēģiem, lai piekrautu pilnu busiņu. Ar sociālo tīklu starpniecību viņi aicināja iesaistīties arī citus draugus un paziņas.

Par akcijas «seju» kļuva Reiņa piecus mēnešus vecais labradors Lesters.

Viņa saimnieks atgādināja, ka daudziem Rīgas dzīvniekiem nav tā paveicies kā Lesteram, kurš ziemu pavadīs siltās mājās.

Siltums dzīvniekiem vai kafija pašam?

Ziedojumu apmērs netika ierobežots, bet minimālā summa bija 1,80 Ls. Tik maksā gan viens granulu maiss, gan viena «lattes» tasīte. Vidējā ziedojuma summa svārstījās ap pieciem latiem. Bija arī ļaudis, kuri kurināmā iegādei atvēlēja arī 10, 20, 30 un pat 50 latus. Vairums ziedotāju bija Reiņa draugi, draugu draugi un citi zināmie cilvēki. Kopumā piedalījās gandrīz 400 cilvēku.

Turklāt palīdzības sniegšanā iesaistījās ne tikai privātpersonas, bet arī «Volvo Trucks», kas piedāvāja granulas aizvest.

Reinis uzskata, ka aicinājums izdevās. Atsaucība bija diezgan laba.

Trīs dienu laikā izdevās savākt 2000 latu.

Par šo summu var iegādāties 20 tonnas granulu, kas komplektā ar jau iepriekš saziedoto kurināmo ļaus Juglas patversmē mītošajiem dzīvnieciņiem pavadīt ziemu siltumā. «Saziedotā summa vienlaikus ir liela un maza. Mūsu mērķim to var uzskatīt par lielu.»

Skaidrs palīdzības saņēmējs

Līdz šim patversmei jau nogādātas piecas tonnas granulu. Vietas trūkuma dēļ pārējās viņi saņems vēlāk.

Kā vienu no akcijas veiksmes faktoriem Reinis min to, ka bija skaidri definēts tās mērķis un palīdzības iespējas. Cilvēki varēja viegli un ātri saprast, kam un kā viņi palīdzēs.

Viņš novērojis – ja izskan aicinājums ziedot lieliem, cēliem mērķiem, ļaudis ne vienmēr atsaucas.

Pirmā, bet ne pēdējā

Šī bija pirmā Reiņa iniciētā labdarības akcija, taču viņš nedomā, ka pēdējā. «Negribas to pašu vēlreiz. Izdomāšu kaut ko citu.» Varbūt palīdzēt bērniem? Dzirdot šo jautājumu, Reinis smagi nopūšas, ietur klusuma pauzi un atzīst, ka tā ir smaga joma.

Viņš arī norāda, ka šādas akcijas vajadzība un lielais patversmē mītošo dzīvnieku skaits neliecina neko labu par cilvēkiem. Tas ir briesmīgi, ka cilvēki atstāj un izmet savus kādreizējos mīluļus.

Nevajag ņemt suni, ja nevar par viņu rūpēties.

Vienlaikus Reinis rezumē, ka šī problēma – cilvēku bezatbildība un vardarbība pret dzīvniekiem - nav tikai specifiska Latvijas problēma. Tā vairāk vai mazāk esot aktuāla visā pasaulē.

Akcija pierāda, cik liela loma mūsdienās ir internetam un sociālajiem tīkliem – ar dažiem peles klikšķiem un tvītiem izdevās palīdzēt vairākiem desmitiem dzīvnieku.

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu