Pašvaldība tomēr nesodīs «telšu pilsētiņas» iemītniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas domes Administratīvā komisija nolēma atcelt Austrumu apakškomisijas lēmumu par viena lata soda piemērošanu «telšu pilsētiņas» iemītniekiem Jānim Briedim un Igoram Sideram.

Kā aģentūrai LETA skaidroja pašvaldības sabiedrisko attiecību pārstāvis Uģis Vidauskis, Administratīvā komisija šodien konstatējusi, ka Rīgas Pašvaldības policija kļūdaini noformējusi protokolu par telšu uzsliešanu iepretim Ministru kabineta ēkai, un to nebija pamanījusi apakškomisija lietas izskatīšanas laikā.

«Tādēļ komisija nolēma pret abām personām lietvedību izbeigt,» sacīja Vidauskis.

Administratīvā komisija otrdien skatīja Brieža un Sidera sūdzības par viena lata administratīvo sodu, kas viņiem 7.janvārī tika piemērots par telts uzsliešanu iepretim Ministru kabineta ēkai.

Kā aģentūru LETA informēja biedrības «Darbu Latvijā!» valdes loceklis un viens no Advokātu atbalsta biedrības dibinātājiem zvērināts advokāts Dmitrijs Skačkovs, Briedim uzliktais sods esot prettiesisks, tāpēc to lūgts atcelt un pārkāpuma lietu - izbeigt.

Brieža sūdzībā norādīts, ka pašvaldību saistošie noteikumi nevar būt par pamatu miermīlīgas pulcēšanās brīvības ierobežojumiem, pat ja šie noteikumi ir izdoti leģitīma mērķa sasniegšanai, jo tie nav likums. Rīgas domes Administratīvās komisijas Austrumu apakškomisija savu 7.janvāra lēmumu pieņēmusi, balstoties vienīgi uz saistošajiem noteikumiem, neinterpretējot šo normatīvo aktu tiesību sistēmā, apgalvo Skačkovs, kurš brīvprātīgi uzņēmies pārstāvēt Briedi šajā lietā.

«Administratīvā procesa likuma 11.pants tieši aizliedz šādos gadījumos pamatot personai nelabvēlīgu administratīvo aktu izdošanu ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem, nosakot, ka privātpersonai nelabvēlīgu administratīvo aktu izdot vai faktisku rīcību veikt iestāde var uz Satversmes, likuma, kā arī uz starptautisko tiesību normas pamata,» iepriekš citēja advokāts, atkārtoti uzsverot, ka daudziem cilvēkiem pašlaik arī viens lats ir liela nauda, tomēr šoreiz runa neesot par soda apmēru, bet gan par pašu principu - «varas distancēšanos no tautas tiktāl, ka tās nekaunība un savtība robežojas ar prettiesisku rīcību».

Kā ziņots, šā gada 7.janvārī Rīgas pašvaldība vairākiem «telšu pilsētiņas» iemītniekiem piemēroja sodus un ieteica novākt teltis no apstādījumiem. Lēmumu varēja pārsūdzēt mēneša laikā.

Briedim un Sideram administratīvā pārkāpuma protokols tika noformēts par Rīgas pilsētas teritorijas labiekārtošanas, apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumu 4.6.punkta pārkāpumu. Šajā punktā teikts, ka par ugunskuru kurināšanu apstādījumos, telšu celšanu, zāles dedzināšanu, savvaļas dzīvnieku ķeršanu, putnu ligzdu postīšanu vainīgā persona var tikt sodīta ar naudas sodu līdz 50 latiem.

Lietu pret Genādiju Golubevu apakškomisija izbeidza pārkāpuma sastāva trūkuma dēļ, bet Didzis Kalniņš, kurš pārkāpumā atzinies un jau iepriekš telti novācis, saņēmis mutvārdu brīdinājumu.

Janvāra vidū advokāts Skačkovs nolēma brīvprātīgi sniegt juridisko palīdzību Briedim, lai apstrīdētu viena lata administratīvo sodu, kas viņam tika piemērots par telts uzsliešanu iepretim valdības ēkai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu