Kamparam nav pa prātam aizliegums tirgot alkoholu 1. septembrī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ekonomikas ministrs Artis kampars (JL) ir vērsies pie Valsts prezidenta valda Zatlera, lūdzot viņu neizsludināt grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību 1. septembrī, portālu «Apollo» informēja Ekonomikas ministrijā.

Ministrs uzskata, ka šie grozījumi negatīvi ietekmēs uzņēmējdarbību un veicinās nelegālā alkohola patēriņu, tādējādi radot zaudējumus Latvijas tirgotājiem, ēdināšanas uzņēmumiem un viesnīcām.

«Kā tēvs atbalstu pasākumus, kuru mērķis ir ierobežot alkohola lietošanu nepilngadīgiem jauniešiem. Vēl vairāk - skolēniem alkohola lietošana nav pieļaujama ne tikai 1.septembrī, bet gan visa gada garumā. Tajā  pašā  laikā man kā ekonomikas ministram nav pieņemama šobrīd virzītā ierobežojumu forma, jo tā negatīvi ietekmēs legālo uzņēmējdarbību un veicinās nelegālā alkohola patēriņu», norāda Kampars.

Viņš ir uzklausījis un ņēmis vērā uzņēmēju, nozaru asociāciju viedokļus un atzinumus par likumprojekta normas negatīvo ietekmi uz ekonomiku kopumā.

Piemēram, Latvijas Tirgotāju asociācija ir aprēķinājusi, ka aptuveni 20 000 darbiniekiem 1.septembris kļūs par piespiedu dīkstāves dienu, bet valsts budžets varētu zaudēt pat 300 000 latus. Šāds aizliegums negatīvi atsauksies uz tūrismu un samazinās kopējos ienākumus arī no ārvalstu ceļotāju apkalpošanas.

Vispārējais alkohola tirdzniecības aizliegums radīs labvēlīgu augsni nelegālā alkohola tirdzniecībai, kas ne tikai radīs zaudējumus valstij neieņemto nodokļu veidā, bet pasliktinās kopējo kriminogēno situāciju valstī. Ekonomikas ministrs atgādina arī par pirms pāris gadiem iedzīvotāju masveidīgo saindēšanos ar nelegālo alkoholu Preiļos, uzskata ministrs.

Viņš  norāda, ka daudz labāks problēmas risinājums varētu būt  bargāku sodu ieviešana alkohola tirgotājiem un vecākiem par to, ka pieļāvuši iespēju nepilngadīgām personām tikt pie grādīgajiem dzērieniem

«Ar nepilngadīgo jauniešu alkohola lietošanu ir jācīnās valstiskā līmenī, bet ne uz legālā biznesa rēķina. Bargāku administratīvo sodu ieviešana gan tirgotājiem, gan nepilngadīgo vecākiem varētu būt daudz pareizāks risinājums. Tas nostrādāja, risinot dzērājšoferu problēmu, tas varētu arī nostrādāt, risinot pusaudžu alkoholisma problēmu,» uzsver ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu