«Lattelecom» gatavs maznodrošinātajiem sarūpēt dekoderus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Telekomunikāciju uzņēmums «Lattelecom» ir atradis iespēju aptuveni 70 000 mājsaimniecību nodrošināt ar bezmaksas dekoderiem. Tie tiktu piešķirti maznodrošinātām ģimenēm, preses brīfingā paziņoja «Lattelecom» vadītājs Juris Gulbis.

«Lattelecom» ir gatavs maznodrošinātos apgādāt ar bezmaksas dekoderiem, kā arī samazināt apraides izmaksas Latvijas nacionālajiem televīzijas kanāliem, ja valsts pagarinātu uzņēmumam piešķirto radiofrekvenču lietošanas termiņu līdz 2018. gada beigām.

Šādu priekšlikumu «Lattelecom» šodien ir nosūtījis Satiksmes ministrijai, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī Ministru Kabinetam.

Uzņēmums pēdējās dienās ir veicis aprēķinus, lai noskaidrotu, cik lielas investīcijas tam būtu nepieciešamas un secinājis - pie cita biznesa modeļa, proti, ilgākas iespējas izmantot radiofrekvences, «Lattelecom» varētu atļauties subsidēt dekoderus 70 000 maznodrošināto, kā arī par 25% samazināt apraides izmaksas raidorganizācijām.

Pašreizējā biznesa modelī, ko apstiprinājuši uzņēmuma akcionāri un kas paredz «Lattelecom» ieguldījumus atpelnīt piecu gadu laikā, tas nav iespējams, taču pagarinot termiņu, kurā uzņēmumam ir tiesības izmantot radiofrekvences un pelnīt no maksas kanālu abonēšanas, «Lattelecom» var atļauties gan dalīt mazturīgajiem bezmaksas dekoderus, gan arī samazināt televīzijas kanālu apraides izmaksas.

«Šobrīd, kad aktualizējies jautājums par dekoderu pieejamību maznodrošinātajiem un valdība meklē potenciālo finansējuma avotu šim mērķim, es aicinātu atstāt naudu valsts budžetā un izmantot to citām akūtām vajadzībām - māmiņu algām un pensionāriem. Ir skaidrs - ja šī problēma tiks risināta no valsts budžeta, tad jebkurā gadījumā sanāks ar vienu roku dot, ar otru ņemt, jo finansējot dekoderu iegādi mazturīgajiem, kādam viennozīmīgi finansējums būs jāatņem. Ar savu priekšlikumu «Lattelecom» noņem no valsts pleciem šo problēmu un arī atbrīvo budžeta līdzekļus citām svarīgāk vajadzībām,» norāda Gulbis.

«Valstij labāk patlaban ir labāk nevis tērēt 3,5 miljonus latu [dekoderu iepirkšanai], bet atrast komersantu, kas to izdara,» sacīja «Lattelecom» vadītājs.

Viņš arī norāda: lai atrisinātu šo jautājumu, būs nepieciešama politiskā griba. «Tas būs jāizlemj Saeimai. Tos 3,5 miljonu tad var novirzīt māmiņu algā vai pensijām.»

«Ir jāatrod juridiski korekts risinājums, kā tas [dekoderu piegāde] varētu notikt. Tāpat būs jānoskaidro, cik daudz mazturīgajiem ir televizori un kuriem, dekoders pienāktos, – sacīja Gulbis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu