Katoļu baznīcai jāizvērtē noteikumi par priesteru celibātu

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Romas katoļu baznīcai, meklējot nepilngadīgo seksuālās izmantošanas skandālu cēloņus, jāizvērtē noteikumi par priesteru celibātu, trešdien paziņoja Vīnes arhibīskaps.

Diecēzes žurnālā publicētā rakstā kardināls Kristofs Šēnborns aicina drosmīgi izvērtēt pašreizējā skandāla iespējamos cēloņus.

Tostarp, viņaprāt, jāizvērtē priesteru apmācība, kā arī tas, «kas noticis tā sauktās seksuālās revolūcijas» laikā.

«Tas attiecas arī uz priesteru celibātu un uz personības attīstības jautājumu. Tas lielā mērā pieprasa godīgumu gan no baznīcas, gan no sabiedrības kopumā,» raksta Šēnborns, piebilstot, ka viņš izprot daudzu baznīcas darbinieku vilšanos.

«Nu vienreiz pietiek. Tas ir tas, ko saka un domā daudzi cilvēki,» norāda kardināls. «Pietiek skandālu! Kā tas nākas, ka baznīcas locekļiem pastāvīgi jāatbild par noziegumiem, kurus mēs neesam pastrādājuši.»

Pēdējā laikā Austrijā atklātībā parādījušās ziņas par daudziem seksuālās izmantošanas gadījumiem katoļu baznīcā.

Šonedēļ kāds 53 gadus vecs austrietis nacionālajai radiostacijai «Oe1» pastāstīja, ka, sākot ar 11 gadu vecumu, sešus gadus pastāvīgi ticis seksuāli izmantots. Šajos nodarījumos viņš apsūdzēja divus priesterus un kādu semināristu.

Savukārt Mēreravas katoļu internāta direktors atzinis, ka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ticis noklusēts kāda skolēna seksuālās izmantošanas gadījums.

2004.gadā tiesā tika iesniegta prasība pret kādu Tiroles priesteri, kurš septiņdesmitajos gados un astoņdesmito gadu sākumā esot seksuāli izmantojis desmit bērnus, vēsta vietējā radiostacija ORF.

Taču lieta esot pārtraukta noilguma dēļ.

Tikmēr nedēļas izdevums «Falter» raksta, ka viens no Štīrijas reģionālās valdības ministriem pirms 25 gadiem privāto reliģisko stundu aizsegā esot izmantojis 20 bērnus un pusaudžus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu