Latvija zemestrīcē cietušajai Haiti palīdzēs ar 150 000 eiro

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvija ir gatava palīdzēt zemestrīcē cietušajai Haiti, rezervējot finansējumu līdz 150 000 eiro, žurnālistiem otrdien pēc valdības sēdes slēgtās daļas sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (Tautas partija).

Viņš pastāstīja, ka valdība konceptuāli atbalstījusi Latvijas papildu iesaistīšanos palīdzības sniegšanā Haiti. Pagaidām vēl nav skaidrs, kādiem mērķiem nauda tiks tērēta, jo donorvalstis plānojušas apzināt Haiti vajadzības. Kad šāds apkopojums būs, valdība vēlreiz lems, kurā jomā sniegt atbalstu.

Riekstiņš pavēstīja, ka Ārlietu ministrijā vērsušies vairāki uzņēmēji, kuri vēlas palīdzēs Haiti, to vidū būvmateriālu tirgotāji, farmācijas nozares pārstāvji un citu nozaru pārstāvji.

Ministrs pieļāva, ka pēc divām nedēļām valdībā varētu vēlreiz lemt par šo jautājumu un izsludināt konkursu, kurā būtu iespēja pieteikties ieinteresētiem uzņēmumiem. Naudu plānots piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Riekstiņš jau iepriekš aicinājis Latvijas valdību sadarbībā ar privātā sektora pārstāvjiem izvērtēt iespējas palielināt Latvijas iesaisti starptautiskās sabiedrības centienos atbalstīt Haiti rekonstrukciju pēc postošās zemestrīces šajā Karību reģiona salā.

Valdība jau janvāra nogalē piešķīra 15 tūkstošus eiro Haiti. Tomēr tobrīd vēl neviens neaptvēra traģisko postījumu apmēru un nepieciešamā rekonstrukcijas atbalsta apmērus, tādēļ Riekstiņš aicinājis valdību sadarbībā ar privātā sektora pārstāvjiem meklēt risinājumus un iespējas turpmākam atbalstam Haiti.

Savukārt Ņujorkā 31.martā ANO un ASV sadarbībā ar Haiti valdību un ar Eiropas Savienības līdzdalību rīko starptautisku ministru līmeņa donoru konferenci, kuras mērķis ir mobilizēt atbalstu Haiti attīstības vajadzībām un apstiprināt gan starptautisko organizāciju, gan to dalībvalstu un citu partneru apņemšanos turpināt palīdzības sniegšanu Haiti.

Jau vēstīts, ka TP pagājušajā nedēļā nolēma pamest valdību un atsauca savus ministrus, tostarp Riekstiņu. Tomēr premjers Valdis Dombrovskis («Jaunais laiks»), pieņemot ministru demisijas rakstus pirmdien, lūdzis Riekstiņu vēl turpināt darbu, kamēr tiks atrasts jauns amata kandidāts.

Ziņots arī, ka 12.janvārī Karību reģiona valsti Haiti satricināja spēcīga zemestrīce, kurā bojāgājušo skaits pārsniedz 220 tūkstošus cilvēku. Septiņas balles stiprajā zemestrīcē pajumti zaudējuši arī apmēram 1,2 miljoni cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu