«Daimler» apsūdz par kukuļdošanu vairāku valstu, arī Latvijas amatpersonām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas autobūves koncerns «Daimler» un tā trīs struktūrvienības tiek apsūdzētas par kukuļu maksāšanu vairāku valstu valdībām, tostarp arī Latvijas amatpersonām, liecina ASV tiesā iesniegtie dokumenti.

Pastāv aizdomas, ka nelegālie maksājumi veikti laika posmā no 1998. līdz 2008. gadam.

ASV Tieslietu ministrija kompāniju apsūdz kukuļdošanā miljoniem dolāru apjomā vismaz 22 valstu valdībām, tostarp Latvijā, Ķīnā, Horvātijā, Ēģiptē, Grieķijā, Ungārijā, Indonēzijā, Irākā, Kotdivuārā, Nigērijā, Krievijā, Serbijā, Melnkalnē, Taizemē, Turcijā, Turkmenistānā, Uzbekistānā, Vjetnamā un citur.

Tiek uzskatīts, ka kukuļi naudas, golfa klubu dāvanu karšu, atvaļinājumu un luksusa «Mercedes» automašīnu veidā amatpersonām maksāti, lai panāktu uzņēmuma uzvaru konkursos simtiem miljonu dolāru vērtībā.

Kā liecina ziņu aģentūras «Reuters» rīcībā esošā informācija, uzņēmums ASV Tieslietu ministrijai un Vērtspapīru un biržu komisijai soda naudā gatavojas maksāt 185 miljonus dolāru (96,01 miljonu latu).

«Daimler» jau iepriekš atzinis, ka vairākās valstīs veicis «neatbilstošus maksājumus», un norādījis, ka ASV un Vācijas izmeklētājiem brīvprātīgi sniedzis iekšējās izmeklēšanas informāciju.

Vašingtonas tiesā iesniegtajos dokumentos autoražotājs tiek apsūdzēts ilgstošā kukuļdošanā ārvalstu amatpersonām. Dokumentos norādīts, ka kompānija veikusi «simtiem nelegālu maksājumu vairāku desmitu miljonu dolāru vērtībā ārvalstu amatpersonām», lai nodrošinātu līgumu noslēgšanu ar valdības klientiem.

Daži no «Daimler» nelikumīgajiem maksājumiem:

* Kukuļos Krievijas valdības amatpersonām samaksāti vairāk nekā trīs miljoni eiro (2,1 miljons latu), lai iegūtu līgumu 64,6 miljonu eiro (45,4 miljonu latu) apmērā.

* 4,1 miljons eiro (2,8 miljoni latu) komisijās, dāvanās un dāsnos atvaļinājumos maksāts Ķīnas valdības amatpersonām.

* Turkmenistānas amatpersonai uzdāvināta «Mercedes Benz» S-klases automašīna 300 000 dolāru (155 700 latu) vērtībā.

* Dāvinātas golfa nūjas, kāzu dāvanas un citi mantiski labumi aptuveni 41 000 dolāru (21 279 latu) apmērā, lai iegūtu līgumus Indonēzijā.

Vairums šo maksājumu ticis veikts, izmantojot trešo personu kontus, kurus pārvaldīja «Daimler» pārdošanas nodaļas augstākā līmeņa amatpersonas, teikts tiesā iesniegtajos dokumentos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu