Premjers bažīgs par LPP/LC un SC plāniem gāzt valdību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

LPP/LC un apvienības «Saskaņas centrs» (SC) vadītāji trešdien vienojušies iesniegt Saeimā grozījumus likumā, lai tiktu samazināts ministriju skaits, pēc pušu sarunām žurnālistiem sacīja LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers.

Abas partijas vienojušās pašreizējo 14 ministriju vietā rosināt izveidot deviņas.

Ministriju skaita samazināšana ir jāizdiskutē koalīcijā un jebkādi mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita samazināšanas plānu ir nepārprotams mēģinājums gāzt valdību, komentējot LPP/LC un SC rosināto ministriju skaita samazinājumu, uzsvēris Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Kā norāda premjers, šis jautājums nav jauns, tas jau ir bijis koalīcijas un Reformu vadības grupas dienas kārtībā. Šobrīd koalīcijā ir panākta vienošanās, ka lēmums par ministriju skaita samazināšanu ir jāpieņem līdz Saeimas vēlēšanām, bet tam ir jāstājas spēkā līdz ar jaunā Ministru kabineta izveidošanu pēc vēlēšanām, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Tādēļ, pirms iesniegt konkrētus un ar valdības partijām nesaskaņotus priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, Ministru prezidents aicina tos izdebatēt jau pirmdien, 29.martā, paredzētajās LPP/LC vadības sarunās ar koalīcijas partijām.

«Pretējā gadījumā nav skaidrs, kādēļ šādas sarunas vispār notiek. Jebkādi mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita plānu, nesaskaņojot to ar koalīciju un valdības vadītāju, ir tiešs un nepārprotams mēģinājums gāzt valdību,» sacījis Dombrovskis.

Tiek rosināts apvienot Labklājības, Veselības un Vides ministriju, izveidojot Tautas labklājības ministriju, tāpat tiek rosināts apvienot Ekonomikas, Satiksmes un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, izveidojot Tautsaimniecības ministriju. Abas partijas arī vienojušās rosināt apvienot Izglītības un zinātnes ministriju ar Kultūras ministriju, izveidojot Izglītības, zinātnes un kultūras ministriju.

Šlesers uzsvēra, ka šādai reformai ir jābūt jau līdz vēlēšanām un ir īstais laiks par vienu trešdaļu samazināt ministriju skaitu, lai samazinātu arī budžeta tēriņus. «Pēc vēlēšanām visiem vajadzēs ministru amatus, un nav jēgas sabiedrībai teikt, ka tie pēc vēlēšanām tiks samazināti, ja reāli tā nenotiks,» sacīja Šlesers.

Šlesers uzsvēra, ka gadījumā, ja ministriju skaits tiek samazināts līdz deviņām, LPP/LC valdībā var ieiet ar vienu ministru. Viņš gan nekonkretizēja, kuru ministriju partija gribētu pārraudzīt.

«Mums ar SC kopā ir 28 balsis šīs reformas īstenošanai. Esam gatavi atbalstīt Dombrovska valdību, ja viņi vienojas par reformu,» sacīja Šlesers, gan piebilstot, ka šis jautājums nebūs izšķirošais, lemjot par to, vai partija iekļausies valdības koalīcijā vai nē.

Minētie priekšlikumi par izmaiņām Ministru kabineta iekārtas likumā tiks iesniegti jau šonedēļ izskatīšanai 2.lasījumā.

SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs žurnālistiem sacīja: ja tiks atbalstīta šī reforma, tad valdība var rēķināties ar SC balsīm valstiski svarīgos jautājumos.

Kā ziņots, iepriekš arī Tautas partija ir norādījusi uz nepieciešamību izveidot kompaktāku valdību, savukārt koalīcijas partijas šonedēļ neatbalstīja ierosinājumu apvienot Labklājības un Veselības ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) aicinājis LPP/LC iekļauties viņa vadītajā valdībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu