Apsver iespējas uz Lielupi nosūtīt ledlauzi; spridzināšana bezjēdzīga

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Plūdu mazināšanai Lielupes krastos tiek apsvērtas iespējas izmantot ledlauzi, savukārt ledus spridzināšana pašreizējā situācijā būtu bezjēdzīga, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

Kā skaidroja Vetere, Lielupē ledu «spridzināt nav kur, jo, pirmkārt, pie Jelgavas nevar spridzināt, otrkārt, tur ir ledus sablīvējums un, ja sablīvētu ledu uzsit gaisā un tas nokrīt atpakaļ, tas pats vien paliek.»

Lai no ledus spridzināšanas būtu kāds labums, jāspridzina upes taisnais posms lielā garumā, ko reāli nav iespējams izdarīt, skaidroja VUGD preses pārstāve.

Meklējot citus problēmas risinājumus, tiek apsvērts arī variants attīrīt Lielupes ieteku ar ledlauzi. Izvērtējot šo risinājumu, konstatēts, ka pietiekami liels ledlauzis Lielupē no jūras līča nevar ienākt, jo upes ieteka ir par seklu. Tai vasarā varot pat pārbrist kājām.

Pēc tam apsvērts arī variants sūtīt ledlauzi uz Lielupi pa Buļļupi, taču arī tas nav iespējams, jo Buļļupes līkumi nav piemēroti kuģošanai ar tik lielu ledlauzi, kāds nepieciešams ledus izlaušanai Lielupē.

Patlaban tiek apsvērta iespēja sūtīt pa Buļļupi kādu mazāku ledlauzi, taču māc bažas, ka tas varētu netikt galā ar biezo Lielupes ledu, tāpēc speciālisti patlaban devušies uz vietu, kur abas upes ietek jūrā, lai vēlreiz izmērītu ledus biezumu Lielupē un uz vietas izvērtētu citus svarīgos apstākļus, pastāstīja Vetere.

Kā ziņots, ūdens līmenis Lielupē turpina celties. Šodien plkst.12 Jelgavas pilsētā tas sasniedzis 3,09 metrus, aģentūru LETA informēja pašvaldības aģentūrā «Pilsētsaimniecība». Tādējādi līdz kritiskajai ūdens līmeņa atzīmei, kad varētu applūst lielas pilsētas teritorijas - 3,50 metriem - plkst.12 bija atlicis mazāk par pusmetru.

No plūdu vietām Jelgavā un tās apkārtnē šodien tiek evakuēti vairāki cilvēki un dzīvnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu