Plūdu skartajos novados aicina uzturā nelietot nevārītu ūdeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veselības inspekcija (VI) aicina plūdu skarto novadu iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību uzturā lietojamā dzeramā ūdens kvalitātei, uzturā lietojot tikai fasētu vai vārītu ūdeni.

Kā aģentūru LETA informēja VI, plūdu draudu gadījumā iedzīvotājiem jānodrošinās ar ūdens krājumiem. Tāpat vēl pirms plūdiem jāveic pasākumi, kas mazinās iespējamo vides piesārņojumu un cilvēku veselības apdraudējumu, piemēram, jāizsmeļ tualetes bedres un jānodrošina, lai drošās vietās atrastos dažādas ķīmiskās vielas.

Plūdu laikā akās var būt ieplūduši virszemes, arī kanalizācijas ūdeņi, kas var kļūt par akūtu zarnu infekciju - holeras, vēdertīfa, dizentērijas, kā arī  poliomielīta un vīrusa hepatīta A - izraisītājiem. Tikpat bīstama ir peļu, žurku un citu grauzēju izplatītā leptospiroze un jersinioze, tāpēc VI aicina iedzīvotājus plūdu skartajos rajonos arī pēc plūdu beigām uzturā lietot tikai vārītu vai fasētu ūdeni.

Pēc plūdu seku novēršanas ir nepieciešams veikt pasākumus vides atveseļošanai, piemēram, aku, pagrabu un citu piesārņotu vietu attīrīšanu un dezinfekciju. Akas ūdens pārbaude ir jāveic pašiem iedzīvotājiem. Ja ir aizdomas, ka akas ūdenī var būt nokļuvušas dažādas ķīmiskās vielas vai fekālais piesārņojums, ieteicams veikt ūdens analīzes laboratorijā.

Ja dzeramais ūdens tiek piegādāts no centralizētajām ūdensapgādes sistēmām, pirms dzeramā ūdens apgādes atjaunošanas ūdens piegādātājiem jānodrošina kontroles paraugu noņemšana, lai pārbaudītu dzeramā ūdens atbilstību pastāvošajām prasībām pēc mikrobioloģiskiem rādītājiem. Publiskām ūdens apgādes sistēmām tiek veikta arī valsts uzraudzība un kontrole.

Rūpējoties par sabiedrības veselību, atbildīgajai pašvaldībai, kuras teritorijā vai īpašumā atrodas lokāla ūdens ņemšanas vieta, būtu jāveic tajā esošā ūdens kvalitātes pārbaude jebkurā dzeramā ūdens testēšanas jomā akreditētā laboratorijā. Savukārt VI speciālisti var piedāvāt iegūto testēšanas rezultātu izvērtēšanu, nosakot, vai pārbaudītais ūdens ir izmantojams pārtikā.

Ja tomēr, neskatoties uz preventīviem pasākumiem, tiek konstatēta slikta dūša, sāpes vēderā un caureja vai slikta dūša, paaugstināta temperatūra, ādas un acu ābolu dzelte, sāpes labajā paribē, tumšs urīns, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu