Jūrmala gatava iespējamiem plūdiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir gatava iespējamajiem plūdiem un iedzīvotāju evakuācijai no apdraudētajām vietām, aģentūrai LETA pastāstīja Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Auniņa.

Auniņa atzina, ka Jūrmalā plūdu draudi pastāv, bet tas esot stipri atkarīgs no meteoroloģiskajiem apstākļiem - gaisa temperatūras, lietus un vēja.

Plūdu draudus var radīt sēklis Lielupes grīvā, kuru vajadzības gadījumā varētu spridzināt, lai atbrīvotu ceļu ledum. Auniņa norādīja, ka Lielupes gultne šajā vietā daudzus gadus nav tīrīta un ūdens tur esot tikai 70 centimetrus dziļš. Pašvaldība bija iecerējusi tīrīšanas darbus veikt jau pērn, tomēr iekavējies iepirkums. Šogad tīrīšanas darbiem atvēlēti 50 000 latu.

Jūrmalas domes pārstāve pastāstīja, ka iedzīvotāji ir informēti par to, kas viņiem jādara iespējamo plūdu gadījumā - ir publicēta informācija gan Jūrmalas avīzē un portālā, gan informatīvie bukleti iemesti apdraudēto iedzīvotāju māju pastkastītēs.

Auniņa norādīja, ka pašvaldība ir sagatavojusi telpas evakuēto iedzīvotāju izmitināšanai, padomāts arī par pārtikas un citu nepieciešamo lietu piegādi. Savukārt Jūrmalas pašvaldības policija ir gatava apsargāt iedzīvotāju atstātos mājokļus.

Kā ziņots, lai Lielupē no jūras puses varētu iekļūt pietiekami lielas jaudas ledlauzis, tiek apsvērta iespēja spridzināt sēkli Lielupes grīvā, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere.

Šodien vidēji liels ledlauzis aktīvi strādā Buļļupē. Tā mērķis ir pa Buļļupi tikt līdz Lielupei, lai uzlauztu tās ledu, tādējādi, visticamāk, apturot plūdus Lielupes krastos, tostarp Jelgavā. Lielākas jaudas ledlauzim pa Buļļupi līdz Lielupei nav iespējams aizkuģot, jo, pirmkārt, priekšā ir tilts pie Bolderājas, otrkārt, to neatļauj iegrime, kura lielākiem ledlaužiem arī ir lielāka. Tikmēr mazākiem ledlaužiem jauda nav pietiekama, lai uzlauztu visu nepieciešamo ledu.

Šodien darbus Buļļupē veic vidēji liels ledlauzis, aģentūrai LETA sacīja Vetere. Patlaban tas ticis apmēram pusceļā līdz Lielupes un Buļļupes satekai. Buļļupe kopumā ir aptuveni deviņus kilometrus gara, tātad ledlauzis šodien veicis apmēram četrarpus kilometrus.

Tikmēr tiek vērtēta arī otra iespēja - spridzināt sēkli Lielupes grīvā. Tādējādi upē varētu tikt lielais ledlauzis. Pagaidām ledlauzis tur nevar iekļūt, jo ieteka ir pārāk sekla - vasarā tai pat varot pārbrist ar kājām, iepriekš norādīja Vetere.

Uz Lielupes ieteku šodien devušies speciālisti, kuri izpētīs, vai sēkli ir iespējams uzspridzināt. Tikmēr notiek saziņa arī ar citiem dienestiem - AS «Latvijas Gāze» un «Latvenergo», lai noskaidrotu, vai tie zem Lielupes ietekas nav izvietojuši savas komunikācijas.

Kā ziņots, Lielupē pie Jelgavas ūdens līmenis turpina paaugstināties un šodien pusdienlaikā tas sasniedzis jau 3,29 metru atzīmi, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pilsētas domē. No plūdu vietām Jelgavā un tās apkārtnē tiek evakuēti vairāki cilvēki un dzīvnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu