Parādījušās versijas par Maskavas metro spridzinātāju identitāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Krievijas izmeklētāji patlaban pārbauda versiju par to, ka pirmdien Maskavas metro uzspridzinājušās teroristes bijušas no Čečenijas Vedeno islāmistu radikāļu grupējuma, ceturtdien raksta avīze «Kommersant».

Ar teroraktiem, kuros gāja bojā 39 cilvēki, varētu būt saistīti Vedeno kaujinieki, kas ir pakļauti čečenu bruņoto separātistu līderim Doku Umarovam, vēstī laikraksts, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem.

Viena no teroristēm-pašnāvniecēm, pēc visa spriežot, bijusi 20 gadus vecā Marha Ustrahanova, Gudermesas kaujinieku līdera Saīda Emina Hizrijeva atraitne. Hizrijevs tika nogalināts oktobrī, gatavojot uzbrukumu Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovam. Čečenijas Iekšlietu ministrija jauno sievieti uzskatīja par bezvēsts pazudušu.

Marhas vecāki uzskata, ka viņa ar kaujiniekiem sazinājusies internetā un tad pagājušā gada vasarā pametusi vēcāku māju, lai pievienotos radikāļiem. Vēlāk viņa paziņoja tuviniekiem, ka apprecējusies ar emīru Hizrijevu.

Centieni Marhu atrast beidzās bez rezultātiem, tomēr drošībniekiem bijusi informācija, ka viņa grasās kļūt šahīdieti - doties nāvē islāma ticības vārdā -, lai atriebtu vīru.

Likumsargi uzskata, ka teroristes nokļuvušas Maskavā, braucot caur Dagestānas pilsētu Kizļaru, kur radikāļu sarīkotos bumbu sprādzienos trešdien dzīvību zaudēja 12 cilvēki.

Teroristi izmanto Kizļaru kā tranzītpunktu ceļā no Čečenijas uz Maskavu. Pilsēta atrodas netālu no Čečenijas robežas, turklāt reisa Mahačkala-Maskava starpstacijā, iekāpjot vilcienā vai autobusā, netiek pārbaudīti dokumenti. Dagestānas drošībnieki nezina, kā izskatās cilvēki, kas izsludināti meklēšanā Čečenijā.

Pavisam Vedeno grupējumā pašnāvnieku misijām sagatavoti 30 teroristi, atzīst likumsargu pārstāvji.

Jau ziņots, ka agrā pirmdienas rītā Krievijas galvaspilsētā Maskavā divās cilvēku pārpilnās metro stacijās - «Lubjanka» un «Kultūras parks» - teroristes-pašnāvnieces detonēja spridzekļus, laupot dzīvību vismaz 39 cilvēkiem.

Čečenu separātistu interneta medijs «Kavkaz Center» trešdien izplatīja informāciju, ka atbildību par sprādzieniem uzņemas separātistu kaujinieku līderis Doku Umarovs. Uzbrukumi notikuši pēc viņa pavēles, atriebjoties par februārī Ašti ciemata apkārtnē, Čečenijā, notikušu Krievijas drošībnieku sarīkotu mierīgo iedzīvotāju slaktiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu