Mūrniece: VM rīkojos pēc loģikas, ne pēc pazīšanās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Tautas partijas aiziešanas no valdības vairākas ministrijas palika bez vadītājiem. Kā zināms, patlaban Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pilda arī veselības ministra pienākumus, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pilda arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumus, bet labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uz laiku uzņēmies arī tieslietu ministra pienākumu izpildi. «Apollo» nolēma noskaidrot, kā ministri spēj saplānot laiku, lai tā pietiktu divu amatu pienākumu pildīšanai un vai viņi plāno līdz vēlēšanām darboties uzreiz divās nozarēs. Šoreiz par Mūrnieces iepazīšanos ar veselības nozari.

Darba grafiks dubultā

Jautāta, kā mainījies viņas darba režīms, Mūrniece «Apollo» sacīja, ka darba apjoms, protams, ir dubultojies. «Ir vairāk pienākumu, bet dažus lēmumus dažos jautājumos iespējams pieņemt ātrāk,» jaunos darba apstākļus raksturo iekšlietu-veselības ministre.

Viņa norāda, ka «pirmie lēmumi Veselības ministrijā bija globāli». «Pieņēmu lēmumu, lai viss iet uz priekšu,» skaidroja Mūrniece. Viņa atzina, ka Veselības ministrijā patlaban ir pieņemti tie lēmumi, «kurus nevarēja nepieņemt».

Var atļauties uz veselības nozari paskatīties «no malas»

Kā lielāko plusu pildot veselības ministra pienākumus, Mūrniece minēja to, ka viņa «var atļauties uz visu [veselības nozari] paskatīties no malas», jo nav mediķe. «Katram ir savas intereses. Ja ministrs ir ārsts, tad viss notiek vairāk koleģiāli, kas dažkārt nemaz nav tik labi,» atzina Mūrniece.

«Nav jābūt ārstam, lai pieņemtu lēmumus,» uzskata ministre, taču atzīst, ka viņa nevēlētos ilgstoši vadīt divas ministrijas.

«Neesmu mediķis, rīkojos pēc loģikas nevis tā kā to dara ārsti, pie kuriem nāk viņu bijušie kursa biedri un autoritātes medicīnas jomā. Ir daudzas asociācijas, organizācijas, kuras vada ārsti. Tad nu sanāk, ka ja arī ministrs ir ārsts, tad attiecības kļūst pārāk neformālas, visi ir pārāk «mīļi un tuvi»,» norāda Mūrniece un piebilda, ka īstermiņā viņas liela priekšrocība ir tas, ka viņai nav pazīšanos šajā nozarē.

«Man ir vieglāk attiecībā uz cilvēku rotāciju ministrijā, uz lēmumiem par konkrētām slimnīcām. Es tos cilvēkus [piemēram, slimnīcu vadītājus] nezinu, tādēļ sāpīgus jautājumus man pieņemt ir vieglāk nekā ar medicīnu saistītam cilvēkam,» teica ministre. 

Neraugoties uz šo priekšrocību Mūrniece atzīst, ka šī joma ir specifiska un tajā ir jāorientējas. Laikā, kamēr viņa pilda veselības ministra pienākumus, Mūrniece apguvusi Ārstniecības likumu, svarīgākos ar to saistītos Ministru kabineta lēmumus.

Ilgtermiņā par VM būs jārūpējas jaunajam ministram, arī valsts sekretāram

Ja «Iekšlietu ministrijā reformas jau bija iesāktas, veselības nozarē ir daudz vairāk problēmu». «Šobrīd varu risināt īstermiņa problēmas, bet ilgtermiņā veselības ministrijas stratēģiski svarīgie lēmumi būs jāpieņem jaunajam nozares ministram. Stratēģiski svarīgus lēmumus negrasos pieņemt,» sacīja Mūrniece.

Ceturtdien izsludināts konkurss uz Veselības ministrijas valsts sekretāra amatu. «Liela atbildība gulsies arī uz valsts sekretāra pleciem,» — tā ministre.

Cer, ka LPP/LC pievienosies valdībai un ministru «uz pilnu slodzi»

Mūrniece sarunā ar «Apollo» pauda cerību, ka LPP/LC nākamnedēļ izteiks gatavību pievienoties valdībai. Tāpat ministre pauda cerību, ka veselības nozarei jau drīzumā būs ministrs «uz pilnu slodzi».

Ja nebūs citas izejas, Mūrniece pauda gatavību darboties kā veselības ministra pienākumu izpildītāja līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, taču viņa cer, ka šajā nozarē būs ministrs, kurš labāk pārzina veselības jomu. «Ceru, ka jaunais ministrs būs tāds, kas neļaus Veselības ministrijai aiziet postā,» norādīja Mūrniece.

Jautāta, vai jaunajam veselības ministram jābūt ārstam, Mūrniece norāda: «Nav obligāti jābūt ārstam, bet šī joma ir ļoti specifiska. Tajā ir jāorientējas un jābūt zinošam šajā nozarē kopumā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu