Jaunā vara Kirgizstānas prezidentam piedāvā pamest valsti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kirgizstānas pagaidu valdība, kas nākusi pie varas pēc 6. un 7.aprīļa masu nekārtībām, piedāvājusi prezidentam Kurmanbekam Bakijevam pamest valsti, piektdien apliecināja pagaidu premjerministre Roza Otunbajeva.

Kā vēstī ziņu aģentūra «AKIpress», jaunā vara valsts pirmajai personai garantē drošību, ja viņš noliks pilnvaras.

«Kurmanbekam Bakijevam vēl ir iespēja pamest valsti. Mēs personisko drošību viņam garantējam tikai tajā gadījumā, ja viņš noliks pilnvaras,» sacīja pagaidu premjerministre.

Viņa no jauna uzsvēra, ka nekādu sarunu ar Bakijevu nebūs.

«75 cilvēku nāve - tā ir atbilde uz visiem viņa mēģinājumiem atgriezties atpakaļ,» sacīja Otunbajeva.

Kirgizstānas galvaspilsētā, kur iepriekš tika piedzīvoti ne tik vien opozīcijas protesti un bruņotas sadursmes ar līdzšinējās varas aizstāvjiem, bet arī marodieru plosīšanās, pakāpeniski atjaunojas kārtība, norādīja pagaidu premjere.

«Mums strādā policija, Bolots Šernijazovs [jaunais iekšlietu ministrs] strādā, Drošības dienests strādā. Mums ir pazīmes par labo, viss atjaunojas lēnām, bet pareizi. Policija, kas bija demoralizēta, izies pilnā sastāvā. Ir tautas pašaizsardzības vienības. Baltais nams [valdības ēka] un parlamenta nams - viss tiek apsargāts,» norādīja Otunbajeva.

Savukārt no varas atstumtais prezidents Bakijevs piektdien apliecināja, ka negrasās atkāpties no amata un pamest valsti.

«Es neplānoju pamest valsti un neatkāpjos no prezidenta amata,» intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Bakijevs, vienlaikus norādot, ka ir gatavs risināt sarunas ar varu sagrābušajiem oponentiem.

Gāztais līderis šobrīd uzturas Kirgizstānas dienvidu pilsētā Džalalabatā.

Bakijevs arī paziņoja, ka ASV un Krievijai nav bijusi nekāda loma šonedēļ notikušajos nemieros. Viņš tāpat apgalvo, ka nav devis pavēli šaut uz protestētājiem.

Kā liecina Kirgizstānas Veselības ministrijas dati, šīs nedēļas nemieru laikā cietuši 1520 cilvēki, no tiem 520 ievietoti slimnīcā. Kopumā bojā gājuši 75 cilvēki.

Masu nekārtības vairākās Kirgizstānas pilsētās sākās otrdien, pēc tam, kad varasiestādes aizliedza rīkot valsts mēroga sabiedrisko forumu - tautas kurultaju - un arestēja opozīcijas līderus.

Tūkstošiem cilvēku trešdien izgāja Biškekas ielās, protestējot pret korumpēto valdību un represijām pret neatkarīgajiem medijiem. Valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, tomēr galu galā valdība pakļāvās protestētāju spiedienam un premjerministrs Danijars Usenovs nolika savas pilnvaras.

Opozīcijas izveidotā pagaidu valdība ceturtdien paziņoja, ka atlaiž parlamentu un uzņemas ministru kabineta pienākumus.

Otunbajeva arī norādīja, ka grasās mainīt konstitūciju, likumus par vēlēšanām un politiskajām partijām. Turklāt opozīcija sola jau pēc pusgada sarīkot prezidenta vēlēšanas.

Tostarp dažviet Kirgizstānā turpinās grautiņi. Tā pie Isikula ezera pūlis ielauzies atpūtas bāzē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu