Kirgizstānas gāztā prezidenta dēls uzturas Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

No varas atstādinātā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva dēls Maksims Bakijevs patlaban uzturas Latvijā, kur viņš ir līdzīpašnieks vairākos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija no drošiem avotiem.

M.Bakijeva ierašanās Latvijā tikusi saskaņota ar valsts institūcijām, tostarp ārlietu resoru.

M.Bakijevs ir Latvijas baņķiera Valērija Belokoņa partneris SIA «Maval aktīvi», kurā abiem pieder 50% daļu, un vienīgais īpašnieks SIA «Who is Who», kas agrāk piederēja Belokoņam. Viņš ir arī Belokoņa kontrolētās AS «Kimmels Rīga» padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Kā ziņots, Belokoņam piederošā «Manas bank» ir viena no Kirgizstānas bankām, pār kuru kontroli pārņēmusi pagaidu valdība. Tuvākajās dienās plānots pieņemt lēmumu par kontroles atcelšanu vai saglabāšanu, biznesa portālam «Nozare.lv» iepriekš teica bankas valdes pārstāvis Jevgēņijs Verbickis.

Plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka pagaidu valdība kontroli pār «Manas bank» pārņēmusi, jo no tās varētu būt aizplūduši gāztajam prezidentam pietuvinātu personu finanšu līdzekļi.

Kā ziņots, Ārlietu ministrija (ĀM) ir nosūtījusi notu Kirgizstānai, atgādinot nemieru pārņemtajai valstij par saistību ievērošanu ar Latviju attiecībā uz investīciju aizsardzību. Šīs nedēļas laikā ministrija cer sagaidīt atbildi no Kirgizstānas pagaidu vadības.

Notā norādīts, ka Kirgizstānā darbojas vairāki Latvijas uzņēmumi, kuri nemieros guvuši materiālus zaudējumus. Latvija lūdz Kirgizstānu nodrošināt uzņēmēju investīciju aizsardzību, kā to paredz starpvalstu līgums. Tāpat tiek lūgts nodrošināt pilnīgu Latvijas valstspiederīgo, kas atrodas Kirgizstānā, drošību.

Latvija par situāciju uzņēmēju investīciju aizsardzības jomā informējusi arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvniecības Kirgizstānā, kā arī devusi ziņu ES kolēģiem.

LETA jau ziņoja, ka Belokoņam piederošā «Manas bank» Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, kuras kontroli plašos nemieros pārņēma opozīcija, pagaidām ir pārtraukusi savu darbību. Saskaņā ar Verbicka teikto kopumā «Manas bank» strādā 202 darbinieki, no kuriem divi ir Latvijas valstspiederīgie.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu