«Ventspils reisa» iepirkumiem neesot saistības ar «Daimler» lietu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Tieslietu ministrijas ierosinātajā prasībā pret vācu autobūves koncernu «Daimler» Ventspils nav pieminēta, līdz ar to nav bažu par Ventspils pasažieru pārvadātāja «Ventspils reiss» autobusu iepirkumiem, aģentūrai BNS pavēstīja Ventspils Pilsētas mārketinga nodaļā.

Ventspils pilsētas pašvaldībā atzina, ka dome ir iepazinusies ar ASV Tieslietu ministrijas ierosinātās prasības pret vācu autobūves koncernu «Daimler» oriģinālajiem materiāliem un konstatējusi, ka Ventspils prasībā nav pieminēta.

Pilsētas mārketinga nodaļā pastāstīja, ka atklātie konkursi autobusu iegādei Ventspils pilsētas pašvaldībā tikuši organizēti saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, nodrošinot iepirkuma atklātumu. Konkursi tika organizēti ar mērķi iegādāties kvalitatīvu preci, nodrošinot pilsētas iedzīvotājiem iespēju pārvietoties ar kvalitatīvu sabiedrisko autotransportu, panākot racionālu un efektīvu pašvaldības finanšu līdzekļu izmantošanu.

1999.gadā, nomainot nolietotos «Ikaruss» un «Laz» autobusus, tika izsludināts pirmais autobusu iegādes konkurss, kurā reāli konkurēja piecas firmas un no četrām firmām tika saņemti prasībām atbilstoši piedāvājumi, kas tika izvērtēti. Uzņēmuma «Silverstar» piedāvājums ar «Mercedes Benz» autobusiem, pēc domē teiktā, bija būtiski labāks par pārējiem piedāvājumiem un ar daudz labāku līgumcenu, un ar «Silverstar» tika noslēgts līgums par 43 jaunu autobusu piegādi 3,406 miljonu eiro (2,394 miljonu latu) apmērā.

Savukārt 2009.gadā rīkotais autobusu iegādes konkurss tika izbeigts bez uzvarētāja paziņošanas, jo konkursā netika saņemts neviens konkursa nolikuma prasībām atbilstošs piedāvājums. Automašīnu tirgotāja «Domenikss» iesniegtais piedāvājums tika noraidīts.

Domē informēja, ka «Mercedes Benz» autobusi ekspluatācijā sevi ir pierādījuši no labākās puses gan ekspluatācijas izmaksu, gan arī izturības ziņā. Autobusi bez kapitālajiem remontiem jau ir nobraukuši 1,5 miljonus kilometru, un to resurss vēl nebūt nav izsmelts.

Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisija domes Revīzijas komisijai arī uzdevusi veikt pārbaudi par autobusu iegādi, un tuvākajā laikā Revīzijas komisijas ziņojums par pārbaudes rezultātiem tiks izskatīts domes Ekonomikas un budžeta komisijā.

Iepriekš Ventspils pilsētas domes deputāti Vladislavs Šafranskis un Ivars Landmanis lūdza Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam sasaukt Ventspils pilsētas domes sēdi par «Ventspils reiss» pirktajiem «Mercedes Benz» autobusiem saistībā ar autobūvnieka «Daimler» korupcijas skandālu.

Jau vēstīts, ka ASV Tieslietu ministrija izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai «Daimler AG» apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām.

«Daimler» laika posmā no 2002. līdz 2006.gadam, iespējams, samaksājis Rīgas domes amatpersonām kopumā aptuveni 1,8 miljonus eiro, lai nodrošinātu tieši uzņēmuma ražoto autobusu iegādi Rīgas sabiedriskā transporta nodrošināšanai.

Materiāli ASV autobūvnieka «Daimler» lietā, kuras izmeklēšana jau nonākusi finiša taisnē, liecinot, ka uzņēmuma pārstāvji devuši kukuļus ne tikai Rīgas domes, bet arī valdības pārstāvjiem. Turklāt saskaņā ar dokumentiem, kas saņemti no federālās Kolumbijas apgabala tiesas, Latvijas banku sistēma izmantota arī naudas pārskaitījumiem. Iespējams, kukuļus maksājis «Daimler» meitasuzņēmums «EvoBus» caur īpaši šim nolūkam reģistrētu trešo kompāniju.

«Ventspils reiss» Komercreģistrā reģistrēts 1997.gada martā, tā pamatkapitāls ir 985,3 tūkstoši latu, un «Ventspils reiss» pieder Ventspils pašvaldībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu