Deputāti turpina melot. Strīķe: to piedot nedrīkst

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Raidījuma «Nekā personīga» veiktā deputātu aptauja liecina, ka tautas kalpi turpina melot arī pēc balsojuma pret ģenerālprokuroru Jāni Maizīti.

Dienā pirms izšķirošā balsojuma par Maizīti, kad viņu iztaujāja ZZS Saeimas frakcija, pie deputātiem bija ieradies Aivars Lembergs, kurš Saeimu pameta 20 minūtes pirms Maizīša ierašanās.

Zaļie zemnieki bija vienīgā frakcija, kas iepriekš vārdos neslēpa kritiku Maizīša darbam. Tika nolemts, ka viņi pret Maizīti attieksmi paudīs brīvajā  balsojumā, kas Latvijas politikā nozīmē balsot pret.

Pirmā pazīme, ka balsojums var nebūt tāds, kādu vairākums solīja parādījās līdz ar deputātu ierosinājumu, ka par Maizīti jābalso aizklāti  ar vēlēšanu zīmēm. Oficiālais iemesls: zālē esot televīzijas kameras, kas varot fiksēt deputātu izvēli, ja balsojums notiek spiežot pogas.

Pirmais parakstījies Andris Bērziņš(LPP/LC). Bet atbildību par ierosinājumu neviens negrib  uzņemties. Visi stāsta, ka parakstu likuši kā vieni no pēdējiem. Kāds LPP/LC deputāts atzīstas, ka gājis to parakstīt uz Tautas partijas frakciju dienu pirms balsojuma. Kurš teicis, ka tā jādara, viņš neatceras. » Saskaņas centra» deputātus parakstīties aicinājis frakcijas vadītājs. Tas noticis īsi pirms plenārsēdes.

Parlamentārieši turpina melot arī pēc balsojuma.

Tikai divi deputāti no LPP/LC Dzintars Jaundžeikars un Jānis Dukšinskis atzina, ka vēlēšanu urnā iemetuši zīmi pret Maizīti.

62 deputāti apgalvo, ka balsojuši par Maizīti, kaut oficiālie rezultāti liecina, ka to patiesībā izdarīja par 17 deputātiem mazāk. Tādu, kas neatklāj savu balsojumu, ir gan «tēvzemiešos», gan SC, gan Tautas partijā, bet visvairāk LPP/LC.

Iepriekš Latvijas politikā piedzīvots, ka izkontrolējamas pēdas var atrast arī aizklātā balsojumā, palīgā ņemot dažādu krāsu pildspalvas. Šoreiz izdomāts cits gājiens. Divas no vēlēšanu zīmēm bija urnā iemestas neaizpildītas. Iespējams, tas bija iepriekš sarunāts ar Maizītim  negatīvā balsojuma  pasūtītājiem, lai nodrošinātos, ka  par šo izšķirošo  deputātu balsojumu viņi varēs pārliecināties ar konkrētu pierādījumu - tukšu biļetenu.

Savulaik Korupcijas novēršanas unn apkarošanas biroja priekšnieka amatā neapstiprinātā Juta Strīķe, kurai deputāti solīja atbalstu, bet balsojumā izgāza, saka: deputātu melus piedot nevar un nedrīkst. Raidījumam Strīķe atklāj, ka balsojums par Maizīti bijis tik augstu amatpersonu necienīgs.

«Sabiedrībai tas ir bīstami, ka daudzi jau ir pieraduši, ka deputāts drīkst melot. Daudzi runā, ka darbs tāds, darba specifika. Un, ja mēs pie tā pieradīsim, sabiedrība neizdarīs nekādus secinājumus.»  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu