Lembergs: Maizīša klupšanas akmens bija politiskā angažētība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pārvēlēšanas klupšanas akmens bija viņa politiskā angažētība un vāji organizētais prokuratūras darbs, uzskata dažādos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Lemberga izplatītajā paziņojumā teikts, ka «(..) visnekompetentākie bija Maizīša balstītāji un virzītāji. Vispirms nekompetence (varbūt provokācija?) bija tas, ka viņa kandidatūru izvirzīja viena politiska partija - «Jaunais laiks» -, un šo kandidatūru uzreiz atbalstīja iepriekšminētās partijas sabiedrotā - partija «Pilsoniskā savienība». Tas uzreiz izgaismoja Maizīti kā politisku kandidātu, bet, lai nu kas, prokurors demokrātiskā valstī nedrīkst būt politiski angažēts».

Lembergs uzskata, ka pēc tam Maizīša atbalstītājiem vairs nebija gandrīz nekādu nopietnu argumentu, kāpēc viņš jāvirza uz trešo termiņu. Vienīgais, ko viņa aizstāvībai spējuši pateikt viņa virzītāji, ka Maizītis ir politiski neitrāls un profesionāls.

Ventspils mērs pauž uzskatu, ka «mītu par Maizīša politisko neitralitāti piebeidza paši viņa bīdītāji, bet arguments par profesionalitāti neiztur nekādu kritiku profesionāļu vidū. Juristi regulāri publiski norāda uz prokuroru izmeklēto krimināllietu ļoti zemo kvalitāti, prokuratūra regulāri zaudē skaļajās krimināllietās, pret mani vien - trijās. Latvijas tiesas tiek pārslogotas ar krimināllietām, kas uz tiesu nosūtītas nevis līdz galam izmeklētas, bet pēc principa - lai tiesa lemj. Eiropas Cilvēktiesību tiesā krājas prasību kaudzes pret Latviju, kurām par iemeslu ir prokuratūras neprofesionalitāte un likuma pārkāpumi».

Lembergs neatbalsta iniciatīvu, lai par ģenerālprokurora kandidātu varētu balsot atklāti: «Tieši slēgtais balsojums nodrošina demokrātiju, jo slēgto balsojumu nevar nedz nopirkt, nedz iebiedēt, nedz sarunāt, nedz kā citādi ietekmēt.»

Kā ziņots, Saeima šomēnes ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu tomēr neievēlēja pašreizējo Ģenerālprokuratūras vadītāju. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 45, pret bija 47 deputāti, bet divi balsošanas biļeteni izrādījās nederīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu