Pastāv likumīgs risinājums, kā maznodrošinātajiem sarūpēt dekoderus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Veicot plašu juridisko analīzi «Lattelecom» juristi ir secinājuši, ka pastāv likumīgs un juridiski korekts risinājums, kā apgādāt maznodrošinātos ar dekoderiem un vienlaikus novērst potenciālu Eiropas Komisijas sankciju risku par nepamatota valsts atbalsta piešķiršanu, portālam «Apollo» pavēstīja uzņēmuma pārstāve Līga Bite.

jau iepriekš pauda gatavību apgādāt 70 000 maznodrošināto ar bezmaksas dekoderiem

Pašreizējā biznesa modelī, ko apstiprinājuši uzņēmuma akcionāri un kas paredz «Lattelecom» ieguldījumus atpelnīt piecu gadu laikā, tas nav iespējams.

«Šodien valdībai un Saeimai esam nosūtījuši konceptuālu un juridiski izanalizētu risinājumu, kas ļautu apgādāt maznodrošinātos ar dekoderiem. Tālākais jau ir politiskās gribas jautājums, jo šī ir Latvijas Republikas, nevis tikai «Lattelecom» lieta. Mehānisms, kā to izdarīt, pastāv, šobrīd valdībai ir nepieciešama tikai patiesa vēlme šo problēmu atrisināt,» norāda «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Izpētot nacionālos un Eiropas Savienības normatīvos aktus secināts, ka ir iespējams papildināt Ministru Kabineta noteikumus un piešķirt «Lattelecom» frekvenču lietošanas tiesības uz nākamajiem pieciem gadiem, kas savukārt dotu pamatu uzņēmumam izdalīt bezmaksas dekoderus maznodrošinātajiem. Lai nodrošinātu lēmuma likumību un pārliecinātos, ka tas uzskatāms par pieļaujamu valsts atbalstu, valdībai šī darbība būtu jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Pieredze liecina, ka tautsaimniecībai svarīgu jautājumu gadījumā, Eiropas Komisija lēmumu var pieņemt visai operatīvi, pat dažu dienu laikā, tādēļ «Lattelecom» aicina šo jautājumu jau tuvākajā laikā iekļaut valdības dienaskārtībā, jo līdz brīdim, kad visā valstī tiks izslēgta analogā apraide, ir atlicis tieši mēnesis un beidzot ir nepieciešams konkrēts risinājums maznodrošināto apgādei ar dekoderiem.

Uzņēmums atgādina, ka pāreja uz ciparu TV apraidi tika plānota laikā, kad valstī bija daudz labāka ekonomiskā situācija, tādēļ arī nebija paredzēts atbalsts trūcīgiem iedzīvotājiem dekoderu iegādei. Šobrīd ekonomiskā situācija ir krasi pasliktinājusies, un daudziem iedzīvotājiem dekodera iegāde un televīzijas turpmāka uztveršana kļūs par problēmu. Valsts un pašvaldību iespējas no saviem līdzekļiem subsidēt dekoderus maznodrošinātajiem ir ierobežotas, jo to neļauj ES direktīva par tehnoloģiskās neitralitātes principu, kā arī  naudas trūkums.

«Lattelecom» piedāvājums šobrīd ir vienīgais reālais veids, kā atrisināt daudzu tūkstošu cilvēku iespējas arī turpmāk skatīties bezmaksas televīziju.

«Lattelecom» priekšlikumus situācijas risināšanai un juridisko pamatojumu trešdien nosūtījusi  premjeram Valdim Dombrovskim, Satiksmes, Ekonomikas un Finanšu ministrijām, Nacionālajai radio un televīzijas padomei, kā arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Saeimas Nacionālās drošības komisijai un Saeimas frakcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu