Luterāņu baznīca par tās mācītāja aizturēšanu šokā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ir šokā [s:32923] uz aizdomu pamata par pedofiliju un sola veikt arī iekšēju izmeklēšanu.

LELB sabiedrisko attiecību nozares pārstāvis Ivars Kupcis aģentūrai BNS apstiprināja, ka Lēvalds līdz šim bijis palīgmācītāja statusā, bez pastāvīgas kalpošanas konkrētā draudzē. Ja izvirzītās apsūdzības izrādītos atbilstošas patiesībai, baznīca visstingrākajā veidā nosoda šādu rīcību, kas pelnījusi pilnu atbildību likuma priekšā.

Tomēr jāņem vērā, ka pašlaik vēl notiek lietas izmeklēšana, un jautājumu, vai garīdznieks tiešām bijis iesaistīts minētajos noziegumos, izvērtēs tiesa, piebilda Kupcis.

Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe, kurš ir atbildīgs par diecēzes mācītāju kalpošanu, par notikušo ir šokēts, jo viņa rīcībā iepriekš nav bijušas nekādas ziņas, kas liecinātu par šī palīgmācītāja noziedzīgām darbībām.

Līdz šim bīskapam nav bijusi iespēja runāt ar aizturēto. LELB bīskapi ir apņēmušies izmeklēt šo situāciju no baznīcas puses un lemt par stingrāko sodu no baznīcas puses, ja apsūdzības apstiprinātos.

«Ikviens garīdznieka amata kandidāts pirms ordinācijas tiek iztaujāts arī pavisam personiski - par atkarībām, sodāmību, netradicionālu seksuālo orientāciju, ārlaulības sakariem. Agris Pāvils Lēvalds kalpo luteriskajā baznīcā kopš 2009.gada februāra, un arī viņš pirms tam ir šādi iztaujāts, neradot nekādas aizdomas par iespējamām noziedzīgām nosliecēm,» sacīja LELB arhibīskaps Jānis Vanags.

Viņš norādīja - ja apsūdzības izmeklēšanā apstiprināsies, baznīca nekādā veidā nekavēs vainīgā saukšanu pie atbildības likuma priekšā. Baznīca arī iepriekš no mācītāju pienākumu pildīšanas ir atstādinājusi tos, kuru rīcība nav savienojama ar garīdznieka amatu.

Aizturētais mācītājs ir Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāles vikārs Agris Pāvils Lēvalds, kurš bijis Jezuītu ordeņa mūks, bet vēlāk pārgājis uz luterismu, baznīcā ordinēts 1986.gadā. Vikārs ir garīgais darbinieks (mācītājs, palīgmācītājs vai evaņģēlists), kas nekalpo konkrētā draudzē, bet pēc vajadzības atrodas prāvesta rīcībā.

Citur pasaulē pēdējos gados daudz uzmanības pievērsts pedoflijas gadījumiem Romas katoļu baznīcā, kuru satricinājuši neskaitāmi bērnu seksuālās izmantošanas skandāli.

Austrijā ilgstošā pedofilijā apsūdzēts Zalcburgas klostera mācītājs. Seksuālās izmantošanas apsūdzību dēļ 1995.gadā Vīnē arhibīskapa amatu atstāja kardināls Hanss Hermans Grērs.

Īrijā kāds mācītājs atzinies vairāk nekā 100 bērnu seksuālā izmantošanā, vēl cits atzinies, ka 25 gadu laikā regulāri seksuāli izmantojis nepilngadīgos. Pāvests Benedikts XVI pauda nosodījumu Īrijas bīskapiem.

Vācijā līdz šim katoļu baznīcas pedofilijas skandāli satricinājuši jau 20 no 27 diecēzēm. Saņemtas sūdzības, ka pagājušā gadsimta 70. un 80.gados divi mācītāji seksuāli izmantojuši galvaspilsētas Berlīnes jezuītu skolas skolēnus. Saņemtas arī sūdzības, ka 50. un 60.gados seksuāli izmantoti Rēgenburgas skolas skolēni.

2002.gadā ASV viens no ietekmīgākajiem kardināliem Bernards Lovs bija spiests pamest Bostonas arhibīskapa amatu, jo viņu apsūdzēja nolaidībā, neziņojot par mācītājiem pedofiliem. 2004.gadā veiktajā kriminālizmeklēšanā noskaidroja, ka laikā no 1950. līdz 2002.gadam aptuveni 4400 ASV mācītāju bija seksuāli izmantojuši nepilngadīgos, un upuru skaits sasniedza 11 000. Katoļu baznīca kompensācijās iztērējusi miljoniem dolāru.

Līdzīgi skandāli piedzīvoti arī Austrālijā, Francijā, Kanādā, Meksikā, Nīderlandē, Polijā, Senegālā un Spānijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu