Pedofilu grupējums darbojies vismaz piecus gadus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Rīgas reģiona kriminālpolicijas [s:32928], pēc likumsargu domām, darbojies vismaz piecus gadus, turklāt policija neizslēdz, ka upuru skaits vēl pieaugs.

Rīgas reģiona kriminālpolicijas 1.biroja 4.nodaļas priekšnieks Armands Lubarts žurnālistiem ceturtdien pastāstīja, ka neviens no trim aizturētajiem - mācītājs, bērnu slimnīcas apsargs un bijušais ieslodzītais - vainu noziegumos neatzīst. Viņiem pašiem bērni nav bijuši, viens bijis savulaik precējies, bet nav dzīvojis kopā ar sievu.

Aizturot pirmo aizdomās turēto - bērnu slimnīcas apsargu - pērn novembrī, tobrīd nekas nav liecinājis, ka noziegums būs tik vērienīgs un skandalozs. Jau vēlāk, veicot izmeklēšanu, atklājies, ka apsargam bijuši biedri - mācītājs un bijušais ieslodzītais -, un parādījās arvien vairāk cietušo.

Izmeklēšanā vēl jānoskaidro, kā visi trīs aizdomās turētie sapazinušies un nolēmuši veikt noziegumus. «Dažādi dzīves ceļi viņus saveda kopā,» sacīja policijas pārstāvis.

Grupējums upurus meklējis pārsvarā no nelabvēlīgām ģimenēm, tie bijuši gan tā saucamie ielu bērni, gan bērni no bērnunamiem. Cietušie ir pusaudži.

Lai apmierinātu seksuālās tieksmes, bērni nereti ne tikai piedzirdīti, bet arī uzpirkti, iegādājoties viņiem apģērbu, ēdienu vai papildinot mobilo telefonu priekšapmaksas karšu kredītus.

Upuri seksuāli izmantoti uzbrucēju dzīvesvietās. Lai arī divi aizturētie strādājuši vietās, kur apgrozās bērni - baznīcā un slimnīcā, policijai nav ziņu, ka upuri būtu meklēti no šīm vietām.

Pedofili darbojušies gan Kurzemē, gan Vidzemē un, iespējams, arī Latgalē.

Cietušo skaitu policija pagaidām izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Uz jautājumu, kā bijis iespējams šādam grupējumam piecus gadus netraucēti darboties, Lubarts atbildēja, ka prakse liecina, ka šādos noziegumos cietušie nelabprāt sniedz ziņas par notikušo. Tas varētu būt skaidrojams ar bailēm no sabiedrības attieksmes vai arī tāpēc, ka varmākas viņus iebaidījuši, vai arī viņi bijuši finansiāli atkarīgi no varmākas.

Lai arī policija aizturējusi šos trīs vīriešus, Lubarts neizslēdz, ka var būt vēl kādi aizturētie. Policijas rīcībā nav informācijas, ka lietā būtu iesaistīti ārzemnieki vai aizturētos būtu piesegušas ietekmīgas personas.

Jau ziņots, ka vīrieši par upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp tiem arī dažus ar garīgās attīstības traucējumiem, izmantojot viņu bezpalīdzīgo stāvokli. Pirms seksuālas izmantošanas pedofili lielāko daļu cietušo piedzirdījuši vai draudējuši viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju 2009.gada oktobrī par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika sākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrota un 24.novembrī Rīgā aizturēta viena persona - 1953.gadā dzimis, agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā Rīgā. Dienu vēlāk tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu. Arī patlaban aizdomās turētais atrodas apcietinājumā.

Turpmākajā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto noskaidrots, ka viņš savu noziedzīgo nodarbi, seksuāli izmantojot nepilngadīgus zēnus, bija veicis jau vairākus gadus. Noskaidrots arī, ka viņam bija vairāki līdzzinātāji un, apvienojušies šādā personu grupā ar vēl diviem līdzīgiem domubiedriem, viņi veikuši prettiesiskās darbības.

22.aprīlī Latgales pusē aizturēts 1962.gadā dzimis, agrāk netiesāts Latvijas tradicionālās konfesijas mācītājs, kurš nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar tiesas lēmumu apcietināts.

28.aprīlī Rīgā aizturēts arī trešais šīs noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darbavietas.

Patlaban policija ir noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem - pedofili ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes.

Visi trīs aizdomās turētie savā starpā sadarbojās - par katru upuri pastāstīja arī pārējiem diviem, lai arī viņi varētu zēnu izmantot.

Maksimālais sods, kas viņiem draud, ir brīvības atņemšana līdz 12 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu