Atklās rotu dizainera Gunta Laudera personālizstādi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Mākslas galerija «Putti» atzīmē 10 gadu jubileju. «Putti» ir vienīgā galerija Latvijā, kas popularizē mūsdienu rotu dizainu un sadarbojas ar talantīgākajiem Latvijas rotu dizaineriem.

Pirms desmit gadiem, 2000. gada maijā galerija pieteica sevi, atklājot rotu dizainera Gunta Laudera personālizstādi. Šogad – atkal maijā – galerija un nu jau 10 gadus viedākais Guntis Lauders ielūdz uz personālizstādi «Zudušo galmu meklējot», kas tapusi Šekspīra sonetu noskaņā.

«Simboliskie elementi netiek speciāli piemeklēti. Tie atnāk paši. Studiju laikā Tallinā uzkrāts daudz priekšstatu par citām kultūrām», – tā mākslinieks. Turpat Tallinā aizsākusies arī sadarbība ar reklāmas fotogrāfu, tagad Tallinas Mākslas akadēmijas docentu Sergeju Didiku. Izstādē lielformāta fotogrāfiju retrospekcija atainos abu mākslinieku sadarbību gandrīz 20 gadu garumā.

Gunta Laudera rotu kompozīcijas veidotas no sudraba un eksotiskiem materiāliem – melnkoka, mamuta ilkņa, fosīlijām, koraļļiem un dažādiem dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem. Autoram raksturīgi būvēt divdaļīgus gredzenus, radot ilūziju par divu gredzenu atrašanos blakus. Īpašas ir rotu detaļas, kurās, izmantojot liešanas tehnoloģiju, ietverti transformēti Šekspīra sonetu tēli.

«Kurpju sprādzes, sermuliņi, ziloņkaula irbulīši, rubīni, smaragdi, rozes, lilijas, zīda palagi, lavanda, samta uzsvārči, burgundietis, vēja suņi, krinolīni, vīģes, beladonna. Irbes un paipalas, baltie pāvi un fazāni, āksts, bende un kronis – jau noputējis. Galmi uzplaukst un noriet, atstājot nospiedumus arhetipiskajā atmiņā. Kā rotu. Kā asociāciju. Zaudētas cerības un atgūti solījumi atdzimst zeltā un sudrabā, kaula gravējumā, pērlēs, berilā, opālā, topāzos, safīros, rubīnos, galminieku dzīrēs un atdzimušā laikā».

«Un vai tāpēc varēs pārmest kāds,
Ka dzīvē esi pārāk alcis prieka?»

(Viljams Šekspīrs, 6. sonets)

Gunta Laudera personālizstāde «Zudušo galmu meklējot»
mākslas galerijā «Putti» (Mārstaļu iela 16)
no 28. maija līdz 28. augustam

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu