«Vīna studijas» vīnzine un Vīna skolas pasniedzēja AGNESE MEIERSONE turpina atbildēt uz mūsu lasītāju jautājumiem par vīna kultūru. Viņa neklātienē ikvienam palīdzēs labāk orientēties vīna smalkumos.
Kāpēc katram vīna veidam vajadzīgas atšķirīgas glāzes?
Uzskatīt, ka katram vīnam ir vajadzīga sava specifiska glāze, ir nedaudz pārspīlēti. Ir iespējams iegādāties skaistas, vizuāli atšķirīgas un katram vīna stilam īpaši piemeklētas glāzes, tomēr lielākā daļa vīna profesionāļi piekritīs, ka ikdienas baudīšanai pietiek ar četriem dažādu glāžu komplektiem. Pirmās būs glāzes, kas paredzētas baltvīnu un rose vīnu baudīšanai. To kausiņi salīdzinājumā būs mazāki, kā sarkanvīna, bet nedaudz augstāki. Sašaurinātāka kausa atvere. Ja ir īpaša vēlme, baltvīna glāzes var izdalīt vēl divās grupās, izvēloties otru, kas paredzēta izturētiem, pilnmiesīgākiem baltvīniem. Šāda tipa glāzes kausa apakšējā daļa būs plašāka, bet pati glāze lielāka. Otra glāžu grupa ir sarkanvīnu glāzes, kas būs plašākas un apaļākas kā baltvīna glāzes. Kausa augšējā daļa arī būs sašaurināta. Īpaši vīna cienītāji noteikti vēlēsies atsevišķas sarkanvīna glāzes saviem Pinot Noir vīniem, kuri daudz ērtāk jūtas apaļās, liela apjoma glāzēs, jo tādējādi spēj izteiktāk dalīties savos aromātos un buķetēs.
Trešais glāžu komplekts būtu paredzēts jūsu dzirkstošajiem vīniem un šampaniešiem. Šīs glāzes parasti ir šauras, ar augstu kausu, jo tieši šāda veida glāzes forma patiesi ļauj mums novērtēt smalkos vīna burbulīšus, kā arī aizkavē to izgarošanu. Cilvēki, kas aizraujas ar šampaniešiem, noteikti izdalīs katram dzirkstošā vīna stilam savu specifisku glāzi. Ceturtais vīna stils ar savu specifisko glāžu formu būs deserta vīni. Šīs glāzes nereti būs izmērā vismazākās, jo šos vīnus bauda nelielos apjomos, svarīgi pievērst uzmanību, ka glāzes kausa atvere ir sašaurināta.
Šī informācija gan ir tikai teorija, kas dažiem strādā lieliski, bet citi eksperimentējot atrod katram vīnam sev piemērotāko glāzi. Daudzi vīna eksperti šampaniešus bauda tikai no plašām, apaļām Pinot Noir stila glāzēm, citi baltvīnu lej tikai sarkanvīna glāzēs. Arī šajā jomā darbojas katra individuālā pieredze un vērtējums. Droši aicinu vīnu pārliet no vienas glāzes citā, smaržot un degustēt un tādējādi atrast savu ideālo glāzes formu, katram vīnam individuāli.
Kā pareizi turēt vīna glāzi un cik daudz tā jāpiepilda?
Mūsu ķermeņa temperatūra ir krietni augstāka nekā vīnam pieļaujamā, tāpēc neiesaku turēt glāzi, tās atvērtajā daļā. Mēs paātrinām vīna sasilšanu. Vīns ir elegants un izsmalcināts dzēriens, ko bieži vien paredzēts baudīt kopā ar ēdienu.
Ja glāzi satveram aiz tās atvērtās daļas, nereti uz tās paliek pirkstu nospiedumi,
un vakara beigās jums pretī stāvošā glāze izskatās ļoti neestētiska. Vispareizāk vīna glāzi ir satvert pie vīna glāzes kātiņa. Atsevišķi profesionāļi glāzes nereti tur pie tās ķepiņas, bet vakariņās tā nav bieža prakse, jo tādējādi veidojas neveikla situācija, glāzi novietojot uz galda atpakaļ.
Ja mājās vai restorānā ir iegādāta vīna pudele, es vienmēr cenšos glāzē liet nelielu vīna apjomu. Tādējādi tas ilgāk saglabāsies paredzētajā temperatūrā, būs svaigāks un vizuāli labi izskatīsies. Ja ir pasūtīta glāze vīna, tad restorāns pats nosaka vienas vīna glāzes apjomu. Ja būs izvēlētas pareizās vīna glāzes, tad baltais vīns nepiepildīs vairāk nekā 2/3 no glāzes, savukārt sarkanvīns vairāk nekā 1/2 no glāzes tilpuma.
Kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties vīna glāzes? Vai specializētajos veikalos ir labāks piedāvājums?
Izvēloties glāzes, aicinu pievērst uzmanību stiklam un tā smalkumam. Stikls nedrīkst būt pārāk biezs, tam jābūt tīram, skaidram un caurredzamam. Galu galā krāsa un vīna asariņas ir pirmie faktori, pēc kā mēs vērtējam vīna kvalitāti. Glāzes kājiņas garumam, ārpus vizuālā efekta, lielas nozīmes nav. Jāizvēlas tā, kas katram individuāli patīk labāk.
Svarīgi pievērst uzmanību glāzes kausam, kam noteikti jābūt sašaurinātam glāzes augšējā daļā.
Tādējādi vīna aromātiem ir kur sakrāties un lutināt mūs. Ja glāzes kauss ir neliels un tā augšējā daļa ir plati atvērta, tad vīna buķete vienkārši izgaro gaisā.
Vai ir pieklājīgi viesībās likt uz galda vīna pudeli vai jālieto karafe?
Ja vien vīnam nav bijusi īpaša nepieciešamība pēc dekantēšanas (vīna atdalīšanas no nogulsnēm) vai aierēšanas, es vīnu vienmēr atstāju pudelē. Tādējādi viesi zina un ir informēti, ko viņi bauda. Var pētīt pudeles etiķeti, kas sniedz lielu informācijas apjomu par konkrēto vīnu, zina ražas gadu. Reizēm gan vizuāli labāk izskatās, ja vīna pudele tiek novietota blakus uz neliela galdiņa vai plaukta. Pat tad, ja vīns ir pārliets karafē, pudeli var novietot tai blakus, šā paša iemesla dēļ.
Savulaik esam pratuši vīna pudeli atvērt arī ar dakšiņu vai drēbju pakaramo, bet kādu korķviļķi izvēlēties iesakāt jūs?
Izvēloties korķviļķi, svarīgi ir pievērst uzmanību vienam jautājumam – vai man būs viegli atvērt vīnu? Mēs katrs ikdienā pierodam strādāt ar vienas vai citas formas korķviļķiem. Savus ieradumus mainīt ir ļoti grūti. Svarīgāk ir novērtēt kvalitāti, vai nazītis ir gana ass, vai saskrūvētās daļas būs stingras un kalpos gana ilgi. Vai korķviļķa spirāle nav par resnu. Ja tā nav smalka, visdrīzāk mums būs lielas problēmas izvilkt korķi no pudeles kakliņa, jo tā vienkārši sasmalcinās pašu korķi, bet vīns piebirs ar korķa drupačām. Tas nozīmē lieku darbu – vīns ir jāfiltrē.