Īslandes vulkāns atkal aktivizējies. Izmetis jaunu pelnu mākoni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Īslandes Eijafjadlajegidla vulkāns, kurš pagājušajā mēnesī izraisīja haosu Eiropas gaisa telpā, atkal sācis pastiprināti darboties un izmetis jaunu pelnu mākoni, paziņoja meteorologi.

Pelnu stabs no vulkāna paceļas septiņu kilometru augstumā, ceturtdienas vakarā paziņoja Īslandes Meteoroloģiskais dienests un Zemes zinātnes institūts.

«Izvirdums atkal kļuvis eksplozīvs, lava pārtraukusi plūst un lielākā daļa lavas tiek izmētāta sakarā ar sprādzieniem krāterī,» teikts paziņojumā. «Dūmu stabs paceļas augstu virs krātera un sagaidāms, ka vēja virzienā nokritīs ievērojams daudzums pelnu. Nav nekādu pazīmju, ka izvirdums varētu drīzumā beigties.»

«Iepriekšējā vakarā pelnu daudzums palielinājās un pelnu stabs tagad paceļas augstāk, nekā pēdējās dienās,» sacīja Īslandes Civilās aizsardzības departamenta pārstāvis.

Pelnu mākonis licis varasiestādēm apsvērt transatlantisko reisu maršrutu maiņu un lika Īrijai trešo reizi nedēļas laikā slēgt savas lidostas.

Eiropas gaisa telpa un lidostas ceturtdien bija atvērtas, taču gaisa satiksmes koordinācijas dienests «Eurocontrol» pavēstīja, ka pelnu mākoņa dēļ varētu nākties mainīt maršrutus transatlantiskajiem lidojumiem.

Rajons, kurā pelnu koncentrācija var radīt risku lidmašīnu dzinējiem, atrodas uz ziemeļiem un rietumiem no Īrijas.

Lai arī gaisa telpa virs Īrijas, Ziemeļīrijas un Skotijas ceturtdien pēc divu dienu pārtraukuma tika atvērta, Īrijas varasiestādes vēlāk ceturtdien paziņoja, ka jaunais pelnu mākonis licis atkal slēgt lidostas.

Īrijas Aviācijas pārvalde (IAA) brīdināja, ka 1600 reiz 1100 kilometru milzīgs pelnu mākonis atrodas virs Atlantijas okeāna, kurš virzās valsts gaisa telpā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu