Salūzušas attiecības starp cilvēkiem un valsti: Vardarbība II

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

«Apollo» nolēma noskaidrot, kas notiek ar Latvijas sabiedrību, kādēļ pēdējā laikā arvien biežāk parādās gadījumi, kad cilvēki pēkšņi, visbiežāk bez īpaša iemesla uzbrūk cits citam, dara pāri bērniem un pastrādā citus noziegumus. Šoreiz par to, kādēļ arvien biežāk nākas dzirdēt par sabiedriskā transporta pasažieru un kontrolieru kautiņiem.

Ielas nežēlība noteikti ir saistāma ar vispārējo gaisotni valstī un ekonomisko krīzi, ir pārliecināts sociālantropologs Roberts Ķīlis. Viņš sarunā ar portālu «Apollo» norādīja, ka jau pagājušogad Stratēģiskās analīzes komisijā ar kolēģiem secinājis, ka cilvēki nav gatavi plašiem protestiem, taču stress izpaužas ikdienas vardarbībā.

Arī šogad situācija nav mainījusies. Protams, daļēji vainojama arī spriedze, kas ir neatņemama pilsētas dzīves sastāvdaļa, taču pasliktinoties cilvēku materiālajai situācijai, viņi arvien biežāk izgāž neapmierinātību un dusmas uz līdzcilvēkiem. Nereti cieš mazi bērni.

«Kāds ar pārtiku apmētā bankas automātu, kāds uz ielas sadur svešu bērnu...» tie ir tikai daži gadījumi, kuri plaši izskanējuši publiskajā telpā, norāda Ķīlis.

Arī kautiņi starp kontrolieriem un sabiedriskā transporta pasažieriem ir krīzes sekas. «Ir salūzušas attiecības starp pilsoņiem un valsti,» uzskata Ķīlis.

Cilvēkus virza ideja «ja pret mums tā, tad kādēļ mums jābūt lojāliem pret likumu?». «Cilvēki grib pretoties, jo izjūt netaisnību. Protams, arī pilsētas stress to visu kāpina. Patlaban ir zināms lūzums attiecībā pret paklausīšanu likumiem,» uzver sociālantropologs. Viņš arī norāda, ka likumu nepieņemšana tik ātri nebeigsies, pat tad, ja notiks minimāla situācijas uzlabošanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu