Izgudrotas efektīvas lamatas odu iznīcināšanai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

45 gadus vecs Indijas iedzīvotājs Metjus Kejs Metjū izgudrojis efektīvas un cilvēkam drošas lamatas odu iznīcināšanai, vēsta aģentūra «Associated Press».

Šīs lamatas ir balstītas, uz vecu kā pasaule, pievilināšanas veidu, kurā izmantota īpaša gāze, analoģiska tai, kura uzkrājas kanalizācijas tvertnēs, kurās odi vairojas. Savukārt, odus nogalina saules gaisma, vai precīzāk, tās siltuma enerģija. Lamatas tiek izliktas atklātā saulainā vietā, un tajās ielidojušie odi iet bojā no augstās temperatūras. Iekārtas pirmie izmēģinājumu rezultāti pārsteidza to skatītājus kādā Indijas slimnīcā. «Vairums mūsu slimnieku ir piekalti gultai, un nakts laikā viņu sejas ir pārklātas ar odu kodieniem. Tagad beidzot mēs varēsim naktīs gulēt mierīgi», - teica viena no slimnīcas līdzstrādniecēm.

Pie universālā odu iznīcinātāja idejas Kejs Metjū strādāja salīdzinoši ilgi. Pirms dažiem gadiem viņš uzzināja, ka no malārijas un tropu drudža, kurus pārnēsā odi, katru gadu mirst miljoniem cilvēku. Tieši tad viņš nolēma atrast iespēju, lai ar šo problēmu cīnītos. Ilgstoša odu dzīves cikla izpēte beidzot ļāva viņam izgudrot šādu vienkāršu, bet efektīvu konstrukciju.

Pats izgudrotājs gan atzīst, ka viņa lolojums vēl nav pilnīgs, jo tas strādā tikai uz dažiem kukaiņu veidiem. Kejs Metjū turpina strādāt pie iekārtas, lai paplašinātu tās iedarbību uz visām odu sugām, kā arī pie telpās lietojama varianta radīšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu