«Aerodium»: Ozols gribēja, lai mēs «padalāmies ar naudu»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Andris Ozols izplata melus un uzņēmums «Aerodium» cīnīsies par savu taisnību, nepieļaujot, ka birokrāts ar šantāžas palīdzību mēģina iznīcināt uzņēmumu, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Aerodium» valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns.

«Aerodium» liek noprast, ka Ozols pieprasījis «padalīties ar naudu».

Intervijā «LETA video» Beitāns ir vēl tiešāks - Ozols pieprasījis kukuli un šai sarunai ir liecinieki. Uzņēmējs gan nenosauc, cik liela bijusi Ozola it kā pieprasītā summa.

«Es nebiju domājis to teikt, bet acīmredzot man tas ir jāsaka - bija liels kukuļa pieprasījums, tai skaitā... Nu acīmredzot nāksies cīnīties,» norāda «Aerodium» valdes priekšsēdētājs.

Šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam «900 sekundes» Ozols paziņoja, ka «Aerodium» ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas «World Expo 2010» paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA.

Beitāns biznesa portālam «Nozare.lv» apgalvoja, ka Ozols publiski izplata melīgu informāciju un tas esot veids, kā noslēpt vēl lielākas problēmas, kas ir saistītas ar Latvijas paviljonu izstādē «World Expo 2010».
«Ozols mums izteica nepastarpinātu piedāvājumu padalīties ar naudām un tad «viss iešot gludi». Kad šāds piedāvājums tika noraidīts, Ozols sāka izplatīt melus un apsūdzības,» sacīja Beitāns.

Viņš noraidīja arī Ozola apsūdzības, ka Jelgavas vēja tunelis esot «butaforija». «Vēja tunelis Jelgavā darbojas, un tajā nepārtraukti trenējas cilvēki. Treniņus ir veikuši arī Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji,» skaidroja Beitāns.

«Mēs neesam tie cilvēki, kas padosies, un mums nav pieņemami, ka valsts sistēmā strādā tādi cilvēki kā Ozols. Cīnīsimies par savu taisnību, un nevaram pieļaut, ka birokrāts ar šantāžas palīdzību mēģina mūs iznīcināt,» uzsvēra Beitāns.

«Vienkārši Latvijā tā sistēma ir tāda, ka, ja nemaksā attiecīgajiem cilvēkiem, neko nevar izdarīt. Un, ja viens atradās, kas negrib šo te maksāt, uzreiz viņu pataisa par melnu un mēģina iznīcināt. (..) Es ticu, ka mūsu lieta ir pareiza, mēs esam veiksmīgs, viens no eksportspējīgākajiem uzņēmumiem Latvijā. Man tam ir pierādījumi ar reālām naudas plūsmām. Tie, kas neko nav izdarījuši un tikai tik vien māk, kā pieprasīt no tiem, kas dara, kaut kādu savu komisiju, lai sēž pie ratiem,» intervijā «LETA video» akcentē uzņēmējs.

Jau ziņots, ka Ozolam, kurš par «Aerodium» darbībām vērsies pie likumsargiem, esot rakstiski pierādījumi, ka uzņēmums iesaistīts lielu līdzekļu izšķērdēšanā, saņemot 2,5 miljonu latu finansējumu, lai Jelgavā uzceltu apjoma ziņā līdzīgu paviljonu kā Šanhajā, taču tas neesot izdarīts. Projektā valsts ieguldījums bijis 1,5 miljoni latu.

Jelgavā esot izveidota «butaforija» un darbu vēja tunelis nav sācis, jo to būtu pamanījuši vismaz vietējie iedzīvotāji, apgalvoja LIAA vadītājs.

Viņš norādīja, ka Beitāns licis noprast, ka vēlas divu dokumentu statusa pārskatīšanu Jelgavas projekta lietā, lai «būtu draugi». Pretējā gadījumā draudēts diskreditēt LIAA, kas tagad arī paveikts.

«Tagad LIAA izskatās slikti, (..) jo kārtējais veiksmes stāsts birokrātu dēļ draud izgāzties,» ironizēja Ozols.

LIAA darbiniekiem radušās aizdomas, ka «Aerodium» mēģinās piedāvāt kukuļus šajā lietā, tomēr tas nav noticis, liecina Ozola teiktais.

Komentējot LIAA un «Aerodium» nesaskaņas «Expo» paviljona lietā, Ozols apgalvoja, ka Šanhajā uzceltajā vēja tunelī lidojuši tikai premjers un paši darbinieki, jo projekts joprojām nav nodots. Savukārt «Aerodium» pārstāvis Ansis Egle «900 sekunžu» tiešraidē šo apgalvojumu kategoriski noraidīja un aicināja vērot lidojumus «Expo» interneta resursos pieejamās video tiešraidēs.

Egle skaidroja, ka patlaban notiek izmēģinājumi un dienā lido ap 30 cilvēku, lai saprastu, kā apmeklētāju plūsmu palielināt.

Kamēr Ozols norādīja, ka saņemta «Expo» rīkotāju vēstule ar pretenzijām par paviljona trūkumiem, Egle apgalvoja, ka viņa priekšā ir vērienīgās izstādes biroja vēstule, kurā teikts, ka Latvijas paviljons strādā kopš «Expo» atklāšanas.

Atšķiras arī abu pušu viedoklis par to, vai valstij vēl jāmaksā «Aerodium» par paviljonu. Ozols norāda, ka 200 000 latu rēķins par elektrību piestādīts nekaunīgi, jo valsts šādus izdevumus jau vienreiz apmaksājusi, savukārt pārējie 220 000 latu tiks maksāti tikai tad, kad tiks saņemti dokumenti par paviljona nodošanu ekspluatācijā un kavēšanās iemesliem.

Ozols informēja, ka uz Šanhaju kā eksperts nosūtīts Roberts Stafeckis, kurš piedalījies Latvijas paviljona izveidē iepriekšējā «Expo». LIAA cer, ka viņš nedēļas laikā atrisināt problēmas ar paviljona dokumentāciju.

Ozols arī apstiprināja, ka atkāpies no Latvijas projekta vadīšanas «Expo». Ozols šādu lēmumu pieņēmis saistībā ar iespējamo interešu konfliktu, ko lūdzis izvērtēt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī ar Beitānu saistītā SIA «Gaisa sporta sertifikācijas centrs» paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt Gaisa sporta sertifikācijas centru, kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas, pateicoties inovatīvajam inženiertehniskajam risinājumam, darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionāliem sportistiem.

Drošība, veicot sākotnējo praktisko apmācību kursu vidē, kas maksimāli pietuvināta reālam brīvajam kritienam, un salīdzinoši zemās apmācības izmaksas ir vieni no galvenajiem šīs iekārtas raksturojošiem lielumiem.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. Gaisa sporta sertifikācijas centra projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Savukārt pērn septembrī Beitāns aģentūru LETA informēja, ka saistībā ar dalību izstādē «World Expo 2010» Šanhajā un citiem projektiem vēja tunelis Jelgavā rudenī vēl netiks atvērts publikai, bet izklaides nolūkiem turpinās kalpot Siguldā izvietotais vēja tunelis.

SIA «Gaisa sporta sertifikācijas centrs» vēja tunelis Jelgavā turpinās kalpot par mācību vietu jauniem instruktoriem un treniņu vietu profesionāļiem un karavīriem. Tā atvēršana publiskajām izklaidēm prasa papildu investīcijas, kuru pagaidām «Aerodium» saimes uzņēmumiem neesot, jo jāgatavojas «Expo».

Latvijas mēroga aktivitātes piebremzējuši arī vairāki starptautiski projekti. Pavasarī Latvijas uzņēmums iegādājās savu mātesuzņēmumu Kanādā, kur uzstādīts arī jauns vēja tunelis publiskajām izklaidēm. Tas atrodas Monreālā. Tāpat tiek būvēti vēja tuneļi izklaidei Dānijā un Kazahstānā. Iespējams, drīzumā vēja tuneli izveidos militārām vajadzībām Lībijas bruņotajiem spēkiem.

Saistībā ar šiem ieguldījumiem esot atlikta Jelgavas vēja tuneļa atvēršana publikai.
SIA «Gaisa sporta sertifikācijas centrs» ir Jelgavas biznesa inkubatora uzņēmums, kurā, īstenojot Eiropas Savienības finansējuma apguvi, bez maksas tiek apmācīti vēja tuneļu instruktori.

Kā ziņots, LIAA noslēgusi līgumu ar SIA «Aerodium» 2,55 miljonu latu vērtībā par vertikālā vēja tuneļa būvi un Latvijas paviljona izveidi starptautiskajā izstādē «World Expo 2010».

Joprojām saglabājas sarežģījumi ar Latvijas paviljona «World Expo» nodošanu ekspluatācijā, jo Latvijas puse nav saņēmusi paviljona nodošanas un pieņemšanas aktu. Lai gan paviljona ekspluatācijas process juridiski nav noslēgts, tas ir saņēmis nepieciešamās atļaujas un veiksmīgi strādā.

Paviljona nodošanas un pieņemšanas akta iesniegšanu paredz noslēgtais līgums ar SIA «Aerodium», bez kura uzņēmums nevar saņemt kārtējo maksājumu no valsts. Līdz šim uzņēmumam jau samaksāti ap 1,5 miljoniem latu, un šo tehnisko problēmu dēļ uzņēmums vēl nevar saņemt ap 300 000 latu.

Jau ziņots, «World Expo 2010» norisinās Šanhajā no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.
Šī gada «World Expo» pamattēmai «Labāka pilsēta, labāka dzīve» ir noteiktas vairākas apakštēmas, kas nosaka galveno vadlīniju valsts ekspozīcijai izstādē. Latvijas apakštēma

«Zinātnes un tehnoloģiju inovācija pilsētā» un prezentācijas tēma «Lidojošā Latvija, kur Austrumi satiek Rietumus» uzrunā izstādes apmeklētājus ar netradicionāliem risinājumiem inovatīvo tehnoloģiju jomā un vienlaicīgi piesaka Latviju un Rīgu kā reģionālo starptautisko lidojumu centru, kā arī austrumu un rietumu biznesa tikšanās vietu.

Galvenais Latvijas paviljona ekspozīcijas elements ir «Aerodium» vertikālais vēja tunelis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu