Vērienīgi Līgo pasākumi Rīgā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi 11.novembra krastmalā tiek rīkots vērienīgs Jāņu nakts pasākums “Līgosim krastmalā!”, uz kuru tiek aicināti visi rīdzinieki un pilsētas viesi.

Lielāko pasākumu saraksts

Līgotāji tiks gaidīti no plkst. 20:00, kad sāksies rotaļas, tradīciju rituāli, danči un sadziedāšanās uz trīs skatuvēm. Pasākums ilgs līdz pat rīta gaismai.

Uz centrālās skatuves visas nakts garumā, līdzdarbojoties Latvijas Nacionālā teātra aktieriem un folkloras kopai Vilkači, tiks izstāstīts, izdziedāts un izdejots stāsts par latviešu Jāņu svinēšanas tradīcijām – siera siešanu, alus brūvēšanu, apdziedāšanos un lekšanu pāri ugunskuram, papardes zieda meklēšanu u.c. Līdz pat saules ausmai te varēs arī dziedāt un dejot kopā ar grupām Autobuss debesīs, Dzelzs vilks, Drama, Lady’s Sweet, Sweetwaterz, Rīgas Danču klubu un Hāgenskalna muzikantiem.

Uz sadziedāšanās skatuves no plkst. 22:30 būs iespēja līksmot kopā ar Ingu Pētersonu, Andri Daņiļenko, Valdi Zilveri un Laimas muzykantiem.

Jauniešu skatuve, savukārt, no plkst. 20:00 savu auditoriju uzrunās ar moderniem ritmiem. Uzstāsies grupas PER un Musiqq, DJ Roberts Lejasmeijers un DJ Revers.

Lai līgotājiem pietiktu spēka visas nakts garumā dziedāt, dejot un iet rotaļās, pasākuma norises teritorijā varēs iegādāties tradicionālos Jāņu ēdienus, atspirdzinošus dzērienus un alu. Paredzēta arī īpaša Mielasta sēta, kur apmeklētāji varēs mieloties ar līdzpaņemto cienastu. Būs arī Pušķošanās sēta ar vainagu vīšanu un Rotaļu sēta ar folkloras tradīciju apguvi. 
Ņemot vērā seno parunu “Līst kā pa Jāņiem!”, padomāts arī par nojumēm pasākuma teritorijā, lai līgotāji justos mājīgi un omulīgi arī lietus gadījumā.

Arī otrpus Daugavas līgotāji laipni gaidīti pasākumā „Jāņu nakts Dzegužkalnā”. No plkst. 20.00  svētku tradīcijas un dažādus rituālus visas nakts garumā vadīs Jāņa tēvs un Jāņa māte, kuru lomās iejutīsies Vidvuds un Iveta Medeņi. Svētku laikā ikvienam kopā ar lustīgajiem Hāgenskalna muzikantiem, omulīgajām un dzirkstošajām Atštaukām būs iespēja vīt vainagus un „riktēt” svētku placi. Plkst. 22.00 visi aicināti iedegt Jāņu ugunskuru un kopīgi ar Ilgu Reiznieci, grupu Ilģi  un nenogurstošajiem danču vedējiem no Rīgas danču kluba zīlēt nākotni, griezties dejā un  vienoties kopīgā dziesmā. Tieši pusnakti Dzegužkalnā, suminot Jāņus, sāksies zaļumballe ar lustīgo muzikantu Gunāru Meijeru un grupu Mkabinets.

Pasākumu laikā būs iespēja iegādāties lauku ēdienus, atspirdzinošus dzērienus, Jāņu alu, kā arī varēs baudīt līdzpaņemtos  Līgo svētku gardumus.

23. jūnijā, Jāņu nakts svinēšana notiks arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Rīgas līgotājiem Juglas ezera krastā būs iespēja sagaidīt Jāņu dienas rītu kopā ar labākajām Latvijas folkloras grupām un zināmākajiem šlāgermūziķiem.

Jāņu pasākumā Brīvdabas muzejā būs pieejama latvisko tradīciju zona, kurā iespējams izdzīvot piemirstas, tomēr tautā iecienītas Līgo svētku tradīcijas: Jāņu vainagu pīšanu, aplīgošanu, lēkšanu pāri ugunskuram, zīlēšanu un daudzas citas saulgriežu nakts izdarības. Brīvdabas muzejā ikvienu gaidīs folkloras kopas Vilcenes, Grodi un Ceiruleits, kas rūpēsies, lai senās tradīcijas atdzimst mūsdienās.

Pie lielās skatuves notiks dancošana un lustēšanās līdz pat rīta gaismai Latvijas populāru grupu pavadībā. Uz pasākuma „Jāņu nakts Brīvdabas muzejā” skatuves kāps grupas: Iļģi, Atštaukas, Maskačkas spēlmaņi, Kantoris 04, Apvedceļš un Dakota.
Ieeja pasākumā būs no plkst.19:00 un apmeklētāju skaits tiks ierobežots atbilstoši vietas ietilpībai.

www.rigassatiksme.lv


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu