Ceturtdien Rīgā iespējamas nekārtības. IeM vēlas gājiena aizliegšanu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiesībsargājošo iestāžu rīcībā ir ziņas par iespējamām provokācijām ceturtdien plānotajā gājienā par godu vācu armijas ienākšanai Rīgā, tādēļ Iekšlietu ministrija uzskata, ka Rīgas domei gājienu nevajadzētu pieļaut, neraugoties uz tiesas lēmumu.

Tā aģentūrai BNS sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Mūrniece pastāstīja, ka ministrija pieprasa Rīgas domei izvērtēt tiesībsargājošo iestāžu rīcībā esošo informāciju un jaunatklātos faktus un aizliegt pasākumu.

Likumsargi saņēmuši iedzīvotāju iesniegumus par to, ka gājiena laikā iespējamas provokācijas. «Mēs pēc būtības uzskatām, ka tas ir naidu kurinošs pasākums, un Drošības policija šo informāciju ir nodevusi Rīgas domei».

Lai arī tiesas spriedums bija labvēlīgs gājiena organizatoriem, Mūrniece uzskata, ka jaunatklātie fakti ir pietiekami nopietni un situācija tagad ir citāda. Kas ir jaunatklātie fakti un kādas provokācijas iespējamas, ministre nekomentēja.

Ja pašvaldība neaizliegs gājienu, likumsargiem ir plāns, kā nodrošināt sabiedrisko kārtību.

Tikmēr Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs («Saskaņas centrs») devis rīkojumu Rīgas pašvaldības policijai nekavējoties pārtraukt 1.jūlijā notiekošo gājienu, ja tā laikā notiks nacisma slavināšana.

Par to aģentūru BNS informēja Ušakova preses pārstāve Anna Kononova.

Pasākums būs jāpārtrauc, ja tā laikā būs «kaut vismazākās nacisma slavināšanas pazīmes, rasisma un antisemītisma propaganda vai arī ņirgāšanās par kara upuriem», norādīts paziņojumā presei.

«Vārda brīvība ir svarīga, taču tas nenozīmē, ka Rīgā mēs kādam atļausim slavināt nacismu. Šo pasākumu Rīgas pašvaldība bija aizliegusi jau sākotnēji un mūsu pozīcija nav mainījusies,» uzsvēris Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis («Jaunais laiks») un ārlietu ministrs Aivis Ronis ir neizpratnē par tiesas lēmumu atļaut 1.jūlijā rīkot gājienu, atzīmējot 69.gadadienu kopš vācu armijas ienākšanas Rīgā, aģentūrai BNS paziņoja Ārlietu ministrijā.

Administratīvā rajona tiesa otrdien atcēla Rīgas domes lēmumu, ar kuru aizliegts 1.jūlijā rīkot gājienu, atzīmējot 69.gadadienu kopš vācu armijas ienākšanas Rīgā.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) īsi pirms Līgo svētkiem pieņēma lēmumu neatļaut 1.jūlijā plānoto gājienu.

1941.gada 1.jūlijā Rīgā ienāca nacistiskās Vācijas karaspēks, ar ko padomju okupāciju Latvijā nomainīja vācu okupācija. Tā turpinājās līdz 1944.gada 13.oktobrim, kad varu atkal pārņēma padomju spēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu