ASV aizturētie krievu spiegi atzinuši vainu. Notiks spiegu apmaiņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Desmit ASV aizturētie krievu spiegi, par kuru apmaiņu vienojušās ASV un Krievija, vēlu ceturtdienas vakarā deportēti no valsts, vēsta vietējais telekanāls NY1. Deportētie izlidojuši uz Vīni ar valdības piešķirtu lidmašīnu.

Desmit par spiegošanu aizdomās turētie Ņujorkas federālajā tiesā atzinuši savu vainu, ka darbojušies kā Maskavas aģenti, un viņus nekavējoties likts izraidīt no ASV, aizliedzot jebkad atgriezties valstī. Savas atzīšanās ietvaros apsūdzētie atklājuši savus īstos vārdus.

Pēc vainas atzīšanas tiesnesis dažus minūšu laikā viņus notiesāja ar cietumsodu, ko spiegi jau bija pavadījuši apcietinājumā, un lika viņus izraidīt no valsts.

«No šo desmit nelegālo aģentu ilgstošas atrašanās ieslodzījumā ASV netiktu gūti nekādi būtiski labumi nacionālajai drošībai,» iepriekš paziņoja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Marks Toners.

Apmaiņā Krievija piekritusi atbrīvot četrus par spiegošanu notiesātus cilvēkus, tostarp par valsts noslēpumu izpaušanu ar 15 gadu cietumsodu notiesāto zinātnieku Igoru Sutjaginu.

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva preses pārstāvis apstiprināja, ka prezidents ceturtdienas vakarā apžēlojis četrus par spiegošanu notiesātus cilvēkus, tostarp Sutjaginu un Krievijas specdienestu pulkvedi Sergeju Skripaļu, kurš 2006.gadā tika notiesāts ar 13 gadu cietumsodu par spiegošanu. Tāpat apžēloti 2003.gadā ar 18 gadu cietumsodu par spiegošanu notiesātais Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR) bijušais darbinieks Aleksandrs Zaporožskijs un Genādijs Vasiļenko.

Kā pavēstīja augsta ranga ASV amatpersona, četriem apžēlotajiem pirms tam likts parakstīt paziņojumu, ka viņi atzīst savu vainu.

Kā ziņots, 27.jūlijā ASV drošības iestādes aizturēja desmit personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu Krievijas izlūkdienestu labā, vienpadsmitais Kiprā aizturētais pēc atbrīvošanas pret drošības naudu pazuda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu