Naomi Kempbela liecinās kara noziegumos apsūdzētā Libērijas eksprezidenta prāvā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Britu supermodele Naomi Kempbela apstiprinājusi, ka sniegs liecības īpašajā Sjerraleones kara tiesā Hāgā kara noziegumos apsūdzētā bijušā Libērijas prezidenta Čārlza Teilora tiesas prāvā.
Modelei liecības paredzēts sniegt 29.jūlijā.

Kempbelas sabiedrisko attiecību kompānija piektdienas vakarā izplatīja informāciju, ka modele sniegs liecības. «Viņa ir lieciniece, kurai lūgts izskaidrot 1997.gada notikumus. Kempbelas jaunkundze ir skaidri pateikusi, ka vēlas palīdzēt likumam. Lai kliedētu jebkādas šaubas, viņa nav apsūdzēt kādos pārkāpumos un viņa netiek tiesāta,» sacīja kompānijas «Outside Organisation» preses pārstāve.

Saskaņā ar aktrises Mias Ferovas kuras apgalvojumiem, 1997.gadā Teilors bijušā Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Nelsona Mandelas rīkotajās vakariņās uzdāvinājis britu modelei tā dēvēto asiņaino dimantu.

Prokuratūra uzskata, ka neapstrādātais dimants ir viens no vairākiem, ko Teilors ieguva no Sjerraleones nemierniekiem un aizveda uz DĀR, lai «pārdotu vai apmainītu pret ieročiem».

62 gadus vecais Teilors tiek tiesāts Hāgas tiesā kopš 2008.gada janvāra par Sjerraleones 1991.-2001.gada pilsoņu kara laikā pastrādātajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci 11 punktos. Tas tiek uzskatīts par vienu no brutālākajiem kariem mūsdienu vēsturē un prasīja aptuveni 200 000 cilvēku dzīvību.

Saskaņā ar apsūdzībām Teilors apmaiņā pret tā dēvētajiem asiņainajiem dimantiem apbruņojis, apmācījis un kontrolējis bēdīgi slaveno Revolucionāro apvienoto fronti (RUF), kas ir atbildīga par daudzām pastrādātajam zvērībām.

Saskaņā ar prokuratūras teikto informācija par Kempbelas dimantu, kas tiek uzskatīts par lietisko pierādījumu, nākusi gaismā tikai 2009.gada jūnijā, kad apsūdzības puse savus lieciniekus jau bija izsaukusi. Tagad tiek uzklausīti aizstāvības puses liecinieki.

Teilors centās iebilst pret apsūdzības puses liecinieku atkārotu uzklausīšanu, sakot, ka pierādījumi, ko apsūdzība meklē, ir «vairāk piemēroti scenārijam, nevis tiesas sēdei».

Tomēr pēc Ferovas apgalvojumu un Kempbelas bijušās aģentes Kerolas Vaitas intervijas izvērtēšanas četru tiesnešu kolēģija secināja, ka jaunie pierādījumi ir nozīmīgi.
Teilors ir pirmais Āfrikas valsts vadītājs, kurš starptautiskā tribunālā tiek tiesāts par kara noziegumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu