«Saldus saulē» roks <i>uzvāra</i> Kalnsētas parku

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingus Ķēpulis

«Finansiāli esam mīnusos, toties sasniedzām primāro mērķi — ļoti skaļi un pārliecinoši paziņojām: «Saldus saule» ir dzīva, tā ir nopietns rokfestivāls ar nākotni,» sestdien notikušo festivālu vērtē tā organizētājs Fēlikss Ķiģelis. 

F. Ķiģelis ir paškritisks un par šī gada Saldus sauli galvenokārt min kļūdas. No rokfestivāla apmeklētājiem atsauksmes ir krietni labvēlīgākas — tik laba «Saldus saule» vēl neesot bijusi, turklāt pašmāju profesionāļi «sakūra tikpat karstu pirti» kā īpašie viesi — roka leģenda Džo Linns Tērners no Amerikas un «Gorky park» no Krievijas. 

Starp aptuveni 10 tūkstošiem apmeklētāju satiku Antanu Pauļu Sinkēviču no kaimiņzemes pilsētas Mažeikiem. Viņš par pasākumu uzzinājis no Draugiem.lt. «Atbraucu, jo gribēju redzēt Tērneru un Gorky park, taču esmu ļoti ļoti pārsteigts par latviešu roka grupām — Lietuvā tāda līmeņa mūziķu šajā stilā nav, jo pie mums vispopulārākais ir džezs. Tagad ir pulksten 1 naktī, un joprojām esmu uz viļņa,» atzina Antans Pauļus. 

Šogad Saldus saule kļuva citādāka, jo bija piedāvājums dažādām gaumēm. Bērniem — koncerts pa dienu. Kopā ar Kristīni un Kristapu Sudmaļiem pļaviņā aiz Cieceres upes darbojās klauni un triku meistari no cirka studijas BezTemata. Turpat dziedāja popmūzikas jaunie talanti no citām pilsētām. Bērnu smiekli un spiedzieni nemitīgi atskanēja no piepūšamajām atrakcijām. 
Vakarā pļava piederēja Latvijas mūzikas kanālam — teltī muzicēja daudzsološas jaunās grupas, starp tām arī leģendāri mūziķi. Piemēram, Ainara Virgas jaunais projekts Virga hard orchestra par publikas  uzmanību nopietni konkurēja ar Dž. L. Tērneru, jo abi uzstājās vienlaikus. 

Pirmie mūziķi, kas mazajai skatuvei pievilka daudzus klausītājus, bija no ģitāras virtuoza Armanda Alkšņa jaunās grupas «Arm and Sound». Ovācijas piespieda viņiem mazliet pagarināt savu uzstāšanos. «Uz ko tādu necerējām. Domājām, ka atnāks daži cilvēki, pagarlaikos un aizies. Ir milzīgs prieks un gandarījums, ka Latvijā vēlas dzirdēt arī instrumentālu muziku,» tūlīt pēc uzstāšanās sacīja A. Alksnis. Saldu viņi noteikti atcerēsies, jo tieši šeit bijusi grupas pirmā uzstāšanās ar plašāku programmu (vienu skaņdarbu 'Arm and Sound'»  izpildīja Jāņa Groduma piemiņas koncertā). Grupas «Credo» nu jau bijušas ģitārists atzina — turpmāk viņš šajā grupā vairs nespēlēs, jo «ir pagājis 13 gadu, kopš atjaunojās «Credo», jūtu, ka cikls atkal ir noslēdzies».

Lielā skatuve tika Latvijas labākajām roka grupām, tikai divas — «Mr. Rally» un «Tā Tā Tā» — ir jaunas. «Mr. Rally» mūziķi Uģis Jēkabsons un Ēriks Spulašs no Saldus gan pasmaidīja: «Kādi gan jauniņie — visiem skatuves stāžs ir padsmit gadu.» Spītējot svelmei (pirmajām grupām uz skatuves nācās izturēt gandrīz 60 grādu karstumu), lielākos hītus dziedāja «Dzelzs vilks» un «Pienvedēja piedzīvojumi». 

Krietni vēlāk skatuvi karsēja fanu emocijas, tās tika «Leģionam» un pasākuma abiem īpašajiem viesiem. Vēl uzstājās Jānis Narkevics ar grupu, «Linga», bet izturīgākajiem — roka klasikas izlase no saldeniekiem «LV3801». 

Rokmūzikas veterāns Gvido Linga Saldus saulē uzstājas regulāri. Viņa vērtējums par sestdienu — ir jūtama jauna dzirkstele. «Šis gads ir ļoti izdevies, pateicoties attieksmei, mīlestībai un darbam, ar kādu festivāls organizēts. Ļoti labi pazīstu arī iepriekšējo organizētāju [Andri Akermani], zinu, kā viņš cīnījās, lai Saule vispār būtu. Interesantas grupas manīju uz mazās skatuves — tās miksēja alternatīvu roku ar klasiku,» sacīja Gvido. Viņaprāt, rokam nav grūti konkurēt ar jauniem mūzikas stiliem un novirzieniem — tie rodas visu laiku, taču roka publika ir uzticīga. «[Roka] jaunajām grupām sevi pierādīt ir grūtāk, taču vieglāk nav arī tām, kam jau ir padsmit gadu pieredze. Mums visu laiku jābūt formā — jārada dziesmas, kas spēj konkurēt ar mūsu hītiem, Latvijas roka zelta fondu.» Mūziķis ir pārliecināts, ka «Saldus saule» ir viens no retajiem īsta roka festivāliem, tādēļ tam novēl ilgu mūžu.

Par pasākuma gaisotni komplimentus netaupīja arī krievu mūziķi. Savukārt Dž. L. Tērners no skatuves paziņoja: viņš nesen bijis Zviedrijā un Norvēģijā. Saldū patīk vislabāk. Aizkulisēs telefonsarunā ģitāristam Ričijam Blekmoram viņš stāstīja, ka šobrīd atrodas Austrumeiropā «ellīgi kapitālā festiņā». 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu