Mīklainos apstākļos pazudušais irāņu zinātnieks: ASV gribēja veikt «spiegu apmaiņu»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Mīklainos apstākļos vairāk nekā gadu pazudušais irāņu zinātnieks Šahrams Amiri paziņojis, ka ASV varasiestādes vēlējušās veikt «spiegu apmaiņu», samainot viņu pret Islāma Republikā aizturētajiem trim amerikāņu tūristiem.

Kā sestdienas vakarā viņš norādīja intervijā Irānas televīzijai, ASV aģenti atzinuši, ka uz Irānas un Irākas robežas pērnā gada jūlijā aizturētie amerikāņi bijuši spiegi.

Jautāts, vai tiešām aizturētie dēvēti par spiegiem, Amiri atbildēji apstiprinoši. «Tā viņi teica,» viņš uzsvēra.

Jau vairākkārt ziņots, ka pagājušā gada jūlijā trīs amerikāņu jaunieši devās pārgājienā kalnainajā robežapvidū Irākas ziemeļos slavena ūdenskrituma apkārtnē un iemaldījās Irānas teritorijā. Tur viņus aizturēja valsts robežsargi.

Vašingtona mudinājusi Teherānu atbrīvot aizturētos, norādot, ka viņi bija tikai tūristi un nejauši šķērsojuši robežu.

Tomēr ASV medijos izskanējušas šaubas, vai aizturēšanas brīdi jaunieši tiešām atradušies Irānas teritorijā.

Tikmēr Islāma Republikas varasiestādes pieļāvušas iespēju viņus tiesāt par spiegošanu, taču līdz šim apsūdzības nav izvirzītas.

Savukārt Amiri pazuda 2009.gada jūnijā Saūda Arābijā, kad bija tur ieradies, lai piedalītos svētceļojumā.

Atbilstoši Teherānas versijai, viņu tur nolaupīja ASV izlūkdienests. Šonedēļ zinātnieks atgriezās dzimtenē.

«Viņi (ASV aģenti) gribēja, lai es atzīstu, ka esmu Irānas izlūkdienesta aģents, kas iefiltrējies» Savienoto Valstu Centrālajā izlūkošanas pārvaldē (CIP), paziņoja Amiri. «Ja es to pateiktu, viņi sacīja, ka es būtu daļa no spiegu apmaiņas programmas, un es tiktu nodots Irānai apmaiņā pret trim amerikāņu spiegiem, kas tika arestēti netālu no Irākas robežas».

Vašingtona kategoriski noliedz, ka Amiri ticis nolaupīts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu