Upes papildinātas ar pusmiljonu strauta foreļu mazuļu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar 20 tūkstošu strauta foreļu mazuļu ielaišanu Gaujas upes baseinā noslēgusies zivju mazuļu ielaišana «Skonto Būve» iniciētā projekta «Miljons foreļu atgriešanās» ietvaros. Otro gadu pēc kārtas šogad septiņu upju baseinos ielaisti 250 tūkstoši strauta foreļu mazuļu, divu gadu laikā – jau pusmiljons. Nākamā, nu jau pēc kārtas trešā, zivju ielaišana plānota nākamā gada pavasarī.

Māris Kvite, «Skonto Būve» valdes loceklis: «Ir pagājuši divi gadi, un projekts «Miljons foreļu atgriešanās» jau ir pusē. Lai strauta foreles atgrieztos Latvijas upēs, mazuļu ielaišana ir tikai pirmais solis. Ielaistās foreles vēl ir jānosargā, un, lai to izdarītu, nepietiek ar vides inspektoru un biedrību aktīvu darbu, nepieciešams visas sabiedrības atbalsts. «Skonto Būve» aicina būt atbildīgiem par vidi, kā arī neatbalstīt nelegālo un zivīm nedraudzīgo makšķerēšanu. Ja visiem kopīgiem spēkiem izdosies šīs strauta foreles nosargāt, cerams, pēc četriem gadiem zivis spēs vairoties jau dabīgā ceļā un šāda akcija tuvāko gadu laikā vairs nebūs nepieciešama. Pēc projekta realizētāja «Mēs zivīm» novērojumiem, pērn ielaistās zivtiņas ir iedzīvojušās labi un ir sasniegušas jau vairāk nekā 10 centimetru garumu.»

Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju, «Skonto Būve» finansētā projekta «Miljons foreļu atgriešanās» ietvaros, četru gadu laikā Latvijas upēs tiks ielaisti miljons strauta foreļu mazuļu – katru gadu pa 250 tūkstošiem. Projektu realizēt palīdz biedrība «Mēs zivīm».

Ivars Dubra, biedrības «Mēs zivīm» valdes priekšsēdētājs: «Šogad zivju ielaišanas process, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad notika pirmā strauta foreļu mazuļu izlaišana, ir noritējis raitāk. Vietējās makšķernieku biedrības un kopas pērn guva lielisku pieredzi, un šogad biedrībai «Mēs zivīm» izveidojusies veiksmīga sadarbība ar tām. Būtiski, ka abus šos gadus absolūti visas zivtiņas ir veiksmīgi pārvarējušas transportēšanas ceļu līdz upei un ielaistas ūdenī. »

Māris Olte, vides eksperts un makšķernieks, projekta īstenošanā iesaistījies jau no pirmsākumiem un dalījies savās zināšanās un pieredzē par strauta foreļu mazuļu ielaišanu.

«Jau otro gadu strauta foreļu mazuļus laižam tiem īpaši izmeklētās vietās, kur tie, ielaisti ūdenī, spēj paslēpties no dabiskajiem ienaidniekiem – citām plēsīgajām zivīm, ūdriem u.c. Kopumā šī akcija aicina līdzdarboties arī cilvēkus dažādos līmeņos. Tajā ir iesaistījušies ne tikai idejas autori, zivju audzētāji, biedrības, bet arī pašvaldības, kas brīvprātīgajiem ir sākušas izsniegt licences maluzvejnieku sodīšanai. Un šī akcija ne tikai attīsta makšķerēšanu un zivju resursu papildināšanu, bet arī ar laiku attīstīs infrastruktūru Latvijā ap makšķernieku iecienītajām vietām. «Skonto Būve» ir pasniegusi labu dāvanu, un sabiedrībai ir jādomā, kā šo dāvanu efektīvi izmantot.»

Strauta foreles
Strauta foreles Foto: Publicitātes foto
Skonto Būve valdes loceklis Māris Kvite Gaujas upē ielaiž strauta foreļu mazuļus
Skonto Būve valdes loceklis Māris Kvite Gaujas upē ielaiž strauta foreļu mazuļus Foto: Publicitātes foto
Cēsu pilsētas Pastariņa pamatskolas audzēkņi ielaiž strauta foreles Gaujas upē
Cēsu pilsētas Pastariņa pamatskolas audzēkņi ielaiž strauta foreles Gaujas upē Foto: Publicitātes foto
Skonto Būve valdes loceklis Māris Kvite apskata strauta foreļu mazuļus
Skonto Būve valdes loceklis Māris Kvite apskata strauta foreļu mazuļus Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu