Prokuratūra neatrod neko pretlikumīgu valdības darbā, pārņemot «Parex»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pirmdien prokuratūra pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā tika pārbaudīta amatpersonu darbība, pārņemot «Parex banku».

Kriminālprocesā izmeklēšana veikta par valsts amatpersonu rīcības likumību, pamatotību, savlaicīgumu un atbilstību valsts interesēm gatavojot un pieņemot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu «Parex» un bankas pārņemšanas procesā no 2008.gada 3.novembra līdz 5.decembrim, kā arī budžeta līdzekļu izmantošanas likumību un lietderību, tos noguldot Parex bankā, nolūkā nodrošināt valsts atbalstu «Parex bankai», informēja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Izvērtējot izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, procesa virzītājs konstatējis, ka valdība, rīkojoties savas kompetences ietvaros, lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu «Parex bankai» un «Parex bankas» pārņemšanu, pieņēmusi savlaicīgi un maksimāli iespējami ātri, ievērojot valsts intereses un novēršot iespējamās smagākas sekas Latvijas valstij, finanšu sistēmai un tautsaimniecībai, kuras varētu iestāties šādus lēmumus nepieņemot un pieļaujot Parex bankas bankrotu.

Valdības locekļu rīcība, pieņemot augstāk minētos lēmumus, nav radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, norāda prokuratūra.

Tāpat izmeklēšanā nav konstatēti fakti, ka ministri lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu un «Parex bankas» pārņemšanu būtu pieņēmuši mantkārīgā nolūkā vai prettiesiski pieņēmuši materiālas vērtības, mantiskus vai citāda rakstu labumus.

Pirmdien procesa virzītājs pieņēmis lēmumu izbeigt kriminālprocesus par kukuļņemšanu, par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu un par valsts amatpersonas bezdarbību premjera Ivara Godmaņa, finanšu ministra Ata Slaktera, ministru Vineta Veldres, Māra Riekstiņa, Ainara Baštika, Kaspara Gerharda, Mareka Segliņa, Tatjanas Koķes, Edgara Zalāna, Helēnas Demakovas, Ivetas Purnes, Ainara Šlesera, Gaida Bērziņa, Ivara Eglīša, Raimonda Vējoņa, Mārtiņa Rozes, Signes Bāliņas, Oskara Kastēna un Normunda Broka rīcībā.

Prokuratūras lēmums par kriminālprocesa pārtraukšanu, izvērtējot iespējamos valsts amatpersonu pārkāpumus «Parex bankas» pārņemšanas procesā, liecina par to, ka «šo valsti visiem interesentiem joprojām būs ļauts izsaimniekot, neraizējoties par sekām», šādu viedokli aģentūrai LETA pauda grāmatas «Parex krahs: nejēgas, nelgas un noziedznieki» autors Lato Lapsa.

Prokuratūra ir atzinusi, ka viss noticis labākajā iespējamā veidā, šādi uzskatāmi apliecinot, ka līdz ar jauno ģenerālprokuroru šajā iestādē atgriežas «politiski saspiestā Jāņa Skrastiņa» laiki, komentē Lapsa.

Viņš arī uzsver, ka «Parex bankas» pārņemšana bija «tik fantastiskas nekompetences un nolaidības paraugs, ka vienīgais prokuratūrai darāmais būtībā bija sašķirot, kurš no bankas krahu nogulējušajiem un fantastiski nesaimnieciskus lēmumus pieņēmušajiem kungiem un dāmām kvalificējams par nejēgu vai nelgu, bet kurš - par noziedznieku».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu