Aviošova laikā lidmašīna lidos pusmetru virs ūdens. Būs slēgts Vanšu tilts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Gaisa akrobātikas šovā paredzēto lidojumu zem Vanšu tilta varot apturēt tikai migla vai stiprs lietus , savukārt pilots sola lidot pusmetru virs ūdens, piektdien raksta «Diena».

Nāves cilpas, strauji pikējumi un lidošana ar kājām gaisā ir tikai daži no trikiem, kurus Rīgas svētku laikā sestdien virs Daugavas sola parādīt aeroakrobātikas šova organizētāji. Visas atbildīgās iestādes beidzot devušas atļauju arī gaidāmā šova naglai - parauglidojumam zem Vanšu tilta. Tagad tā norisi varot apdraudēt tikai migla vai stiprs lietus.

Šova laikā piloti rādīšot gan nāves cilpas, gan straujus pagriezienus, gan lidošanu ar kājām gaisā. «Būs redzamas visas sarežģītās pilotāžas figūras. Dažas no tām ir unikālas, un tās spēj izpildīt tikai konkrēti piloti,» stāstīja šova organizatores firmas «Flight Unlimited» valdes loceklis Gints Bubieris.

Pats lidojums zem tilta gan ilgs tikai aptuveni desmit sekunžu. «Tas ir mūsu programmas noslēgums, bet nebūt ne interesantākā šīs programmas daļa, tādēļ grūti saprast, kādēļ visi tik ļoti koncentrējušies uz to. Ja tā atklāti, tas ir ļoti vienkāršs manevrs, kaut arī tas izskatās ļoti skaisti,» uzskata Bubieris.

Vanšu tilts izvēlēts, jo ir visaugstākais no Daugavas tiltiem. «Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvji teica, ka nosacītais «kvadrāts», pa kuru jāmāk izlidot pilotam zem Vanšu tilta, ir pat lielāks nekā tas, kurā jātrāpa, lai iegūtu pilota licenci,» atceras Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis.

«Lidojot attālums no ūdens varētu būt no pusmetra līdz metram, bet, lidojot ar kājām gaisā, tas mēdz būt tikai desmit centimetru. Man ir jāizdara tikai mans darbs, bet veiksmes garantiju dod mana reputācija un pieredze,» stāsta lietuviešu pilots Jurģis Kairis (58), kurš īstenos šo triku.

Arī varas iestādes - Militāro policiju un Satiksmes ministrijai pakļauto CAA - par to, ka visi ieplānotie lidošanas meistarstiķi tiks veiksmīgi īstenoti, esot izdevies pārliecināt, rūpīgi iepazīstinot ar pilotu kvalifikācijām. «Jurģis Kairis - seškārtējais aeroakrobātikas pasaules Grand Prix uzvarētājs. Svetlana Kapaņina - pilote, arī vairākkārtēja pasaules čempione. Kastors Fantoba ir visas Spānijas elks un lepnums,» pilotus slavē Bubieris.

Sakarā ar paraugdemonstrējumiem ieviesti papildus transporta un gājēju satiksmes ierobežojumi, portālu «Apollo» informēja Rīgas domē.

No plkst. 17.45 līdz plkst. 19.10 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme (izņemot sabiedrisko transportu) Krišjāņa Valdemāra ielā, posmā no Raiņa bulvāra līdz Slokas ielai. No plkst. 18.45 līdz plkst. 19.10 šajā posmā tiks slēgta arī sabiedriskā transporta kustība.

No plkst. 17 līdz plkst. 19.10 Vanšu tilts tiks slēgts gājēju kustībai un šajā laika posmā gājēji uz tā nedrīkstēs atrasties.

No plkst. 18. līdz 19. tiks slēgta ūdens transportlīdzekļu satiksme Daugavas akvatorija starp Akmens un Vanšu tiltiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu