Zagorskis zinājis, ka viņa uzvārds atrodams «čekas maisos»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aktieris Rolands Zagorskis jau pirms pieciem gadiem vērsies pie «čekas maisu» glabātājiem Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā. Toreiz viņš saņēma rakstisku apstiprinājumu, ka maisos ir atrodamas ziņas par viņu kā Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņo raidījums «Nekā personīga».

Zagorskis medijiem tikai minējis, ka Nacionālajā teātrī strādājot, bijis kompartijas komitejas  sekretārs, taču visiem zināms, ka kompartijas pārstāvjus bija aizliegts vervēt.

Pēdējais Latvijas PSRS VDK vadītājs Edmunds Johansons intervijā «Nekā personīga» atgādina, ka čekas darbinieki savulaik devuši konfidencialitātes zvērestu, tāpēc esot saprotama vēlme savus aģentus nenodot. Gluži vai apliecināms frāzi par čekistiem, kuri nekad nav bijušie. 

Johansons norāda, ka ir visai skeptisks par  čekistu un  aģentu prāvām. «Manā izpratnē, ja viņš ir sadarbojies ar komiteju, jo viņš ir maldinājis, melojis, aprunājis kādu, kura rezultātā cilvēks notiesāts, ierobežotas viņa tiesības, jā, tādi, ir jāsauc pie atbildības. Bet tas ir redzams krimināllietās, un tas ir liels darbs. Tādu ir vairāki tūkstoši no 50. gada sākot. Bet paņemt tikai tukšu kartiņu, ka tu nezini, ko viņš ir darījis – tā jebkuru var apvainot.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu