Arī darba sesiju pārtraukumā deputāti saņem ne mazāk kā 1000 latu mēnesī

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Arī jūlijā, kad Saeimā ir darba sesiju pārtraukums un deputāti sanāca tikai uz pāris ārkārtas sēdēm, parlamentāriešu mēneša ienākumi no bruto algas un izdevumu kompensācijām nav mazāki par tūkstoti latu.

Saeimas mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka 12 deputātiem darba samaksa pirms nodokļu nomaksas un arī izdevumu kompensācijas veidojušas ieņēmumus vairāk nekā 2000 latu apmērā.

Vienīgi diviem deputātiem ienākumi bijuši mazāki par 1000 latu, taču viens no viņiem - Leopolds Ozoliņš (Zaļo un zemnieku savienība) - jau teju gadu atrodas uz slimības lapas, bet otrs - Jānis Reirs («Jaunais laiks», JL) - kopš maija ir Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs, līdz ar to amatalgu saņem no šīs iestādes budžeta.

Ozoliņš līdz ar to nesaņem ne amatalgu, ne arī jebkādas citas piemaksas, vienīgi viņam joprojām ik mēnesi tiek kompensēti transporta izdevumi 46 latu apmērā, sakaru izdevumi 54 latu apmērā un vēl tiek izmaksāta ari reprezentācijas nauda 135 latu apmērā.

Savukārt Reirs savu pamatdarba algu saņem VM - jūlijā viņam pienākusies mēneša darba samaksa teju 900 latu apmērā. Saeimā gan viņš kā amatalgu varētu saņemt 986 latus, bet līdz ar šādu izvēli viņam vairs tiek aprēķinātas tikai piemaksas par parlamenta komisiju sēžu apmeklējumu, kā arī transporta, sakaru izdevumu kompensācijas un reprezentācijas nauda. Līdz ar to papildus VM gūtajiem ienākumiem Saeimā Reirs saņem vēl aptuveni 995 latus.

Taču no pārējiem tautas priekšstāvjiem arī vasaras mēnesī neviens nav saņēmis mazāk kā tūkstoti latu. Deputātiem ik mēnesi gan pienākas bruto amatalga 986 latu apmērā, ko var samazināt vien tad, ja neattaisnotu iemeslu dēļ netiek apmeklētas kārtējās Saeimas sēdes.

Vairāk nekā 2000 latu vasaras mēnesī aprēķināti 12 deputātiem, no kuriem vislielākie ieņēmumi bijuši JL Saeimas frakcijas vadītāja vietniecei Silvai Bendrātei (2355 lati) un Saeimas priekšsēdētaja biedrei Karinai Pētersonei (LPP/LC), kurai kopumā ir 2335 lati.

Turīgāko tautas kalpu trijnieku jūlijā noslēdz JL frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis ar ienākumiem gandrīz 2250 latu apmērā.

Kopumā jūlijā deputātu algās un piemaksās iztērēti 119 585 lati, bet kompensācijās un reprezentācijas naudās - 42 949 lati. Savukārt šā gada septiņos mēnešos algas kopumā prasījušas gandrīz 976,5 tūkstošus latu, bet kompensācijas - vairāk nekā 307,5 tūkstošus latu. Līdz ar to šogad deputātu darba samaksai un izdevumu atlīdzinājumiem iztērēti vismaz 1,28 miljoni latu.

Bruto algā Saeimas deputātiem tiek iekļauta amatalga 986 latu apmērā, kuru samazina tikai gadījumos, ja iknedēļas plenārsēdes kavētas bez attaisnojuma, kā arī alga ietver piemaksas par darbu prezidijā, kādā amatā frakcijā, komisijā vai apakškomisijā. Atalgojumā tiek aprēķināta arī samaksa par deputātu ikdienas darbu komisijās, kas ir atkarīga no komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklējuma.

Bez amatalgas un piemaksām deputāti ik mēnesi vēl var saņemt arī mitekļa īres, transporta un sakaru izdevumu kompensācijas, kā arī reprezentācijas naudu, kas var palielināt katra deputāta mēneša ieņēmumus no 135 līdz pat 756 latiem.

Jau vēstīts, ka pērn reprezentācijas naudas un dažādo ar deputāta darbu saistīto izdevumu kompensācijas no Saeimas budžeta prasījušas teju 576 tūkstošus latu, bet bruto algas - vairāk nekā 1,82 miljonus latu. Līdz ar to gan algas pirms nodokļu samaksas, gan šīs kompensācijas 2009.gadā izmaksājušas nedaudz vairāk kā 2,4 miljonus latu.

Ziņots arī, ka Saeima 10.decembrī vienprātīgi nolēma saglabāt parlamentāriešiem 2010.gadā līdzšinējo atalgojumu un piemaksu apmēru.

Tautas priekšstāvji pērn divas reizes lēma par savu amatalgu samazinājumu, nosakot to apmēru par piekto daļu mazāku, nekā tas bija 2008.gadā. Vasarā un rudens sākumā tika samazinātas arī kompensācijas un piemaksas par darbu komisijās. Līdz ar to arī patlaban Saeimas deputāti pamatalgā mēnesī saņem 986 latus pirms nodokļu samaksas.

2008.gadā un 2009.gada pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto algojumi no parlamenta budžeta prasīja aptuveni 178 tūkstošus latu. Pēc lēmuma samazināt deputātu amatalgas par 15%, kā arī liegt apmaksāt dalību vairāk nekā divās apakškomisijās kopš marta vidēji mēnesī algojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu. Savukārt pēc 1.jūlija noteiktie pasākumi samazinājuši ikmēneša atalgojuma izdevumus līdz vidēji 136 tūkstošiem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu