Tiesa liedz Munkevicam tikt ievēlētam amatos. Atļauj tuvoties Blauai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jūrmalas pilsētas tiesa šodien nolēma aizliegt kukuļdošanā apsūdzētajam Raimondam Munkevicam («Jūrmala - mūsu mājas») tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos.

Savukārt aizliegums tuvoties Jūrmalas domes deputātei Ivetai Blauai (JL) vai citiem pašvaldības deputātiem Munkevicam nav piemērots.

Šāds lēmums pieņemts, izskatot lūgumu piemērot Munkevicam papildu drošības līdzekļus, aģentūrai LETA pēc tiesas lēmuma paziņošanas pastāstīja prokurore Velta Zaļūksne un Munkevica advokāts Aivo Leimanis.

Kā norādīja Zaļūksne, šo lēmumu viņa noteikti pārsūdzēšot. Savukārt advokāts Leimanis pauda viedokli, ka aizliegums Munkevicam tik ievēlētam Jūrmalas domes institūcijās un amatos esot pretrunā ar likumu par pašvaldībām.

Pats Munkevics pēc lēmuma nolasīšanas norādīja, ka pēdējā laikā notikušo Jūrmalas domē uzskata par politiskajām spēlēm. Kā uzsvēra apsūdzētais, tiesas lēmums viņam neliegs piedalīties pilsētas domes sēdēs un balsot.

Kā ziņots, lūgumu piemērot Munkevicam papildu drošības līdzekļus - aizliegumu tuvoties deputātei un pašvaldības ēkai - tiesā vispirms prasīja Blaua, kurai krimināllietā ir liecinieces statuss.

Prokurore pagājušajā nedēļā saņēma Blauas iesniegumu, kurā deputāte sūdzējās par ietekmēšanu no Munkevica puses. Prokuratūra arī prasīja, lai tiesa bijušajam kūrortpilsētas mēram piemēro arī aizliegumu tuvoties deputātiem Mārim Dzenītim un Marijai Vorobjovai, aģentūrai LETA pastāstīja pats Munkevics, norādot, ka arī šīm personām, tāpat kā Blauai, lietā ir piemērots liecinieka statuss. Leimanis pauda viedokli, ka prokuratūras lūgums par papildu drošības līdzekļu piemērošanu Munkevicam nav pamatots ar pietiekamu pierādījumu klāstu, tādēļ neesot pamata to apmierināt.

Iepazīstoties ar Blauas iesniegumu, Zaļūksne pauda viedokli, ka tajā minētie apstākļi liecina par nepieciešamību apsūdzētajam piemērot vairākus papildu drošības līdzekļus.

Likums nosaka: «Ja deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa vai veselības stāvokļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs, viņa pilnvaras var apturēt, pieņemot attiecīgu domes lēmumu (..).» Likumdošanā gan nav skaidri noregulēts, ka šādos gadījumos, kad domes deputāts ir apsūdzēts kriminālprocesā, tiesa vai cits procesa virzītājs varētu apturēt vēlētas pašvaldības amatpersonas pilnvaras, bet šajā gadījumā, piemēram, Munkevicam tiesa varētu piemērot aizliegumu tuvoties noteiktām personām, proti, Blauai, kā arī aizliegumu izbraukt no valsts.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā līdz 9.septembrim tika pārtraukta Jūrmalas domes sēde, kurā bija plānots lemt par Romualda Ražuka (PS) atcelšanu no Jūrmalas mēra amata. Kā toreiz norādīja Ražuks, viņš saņēmis informāciju, ka Jūrmalas tiesā tiks skatīta lieta par papildu drošības līdzekļu piemērošanu kukuļdošanā apsūdzētajam Munkevicam.

«Nevar būt drošs, ka Munkevicam ir deputāta tiesības balsot, tādēļ izsludinu pārtraukumu sēdē līdz 9.septembrim plkst.16,» teica Ražuks.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs norādīja, ka viņam atnesta izziņa par to, ka tiesa pieņēmusi izskatīšanai lietu par papildu drošības līdzekļu piemērošanu Munkevicam.

Blaua aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa lūgusi tiesai lemt par papildu drošības līdzekļu piemērošanu Munkevicam, jo viņai esot pamatotas aizdomas, ka Munkevics varētu iespaidot viņu kā deputāti un liecinieci. Viņa pauda cerību, ka tiesa nedēļas laikā varētu pieņemt kādu lēmumu.

Leimanis pauda neizpratni par šādu Blauas iesniegumu tiesai. «Ja tas varētu būt saistīts ar lietu, kur viņa [Blaua] figurē kā lieciniece, tad nav saprotams, kā tas attiecas uz iespējamu ietekmēšanu domes sēdē», savas bažas pauda Munkevica advokāts.

Munkevics iepriekš pauda viedokli, ka Ražuks izmanto viņa vārdu, lai aizbēgtu no sēdes.
Ja Munkevicam tiktu liegta iespēja piedalīties balsošanā par mēra atbrīvošanu, nepietiktu balsu Ražuka nomaiņai.

Kā ziņots, Ražuks par Jūrmalas domes priekšsēdētāju tika iecelts 20.maijā, kad no mēra amata tika gāzts kukuļdošanā apsūdzētais Munkevics.

Tomēr pagājušajā nedēļā astoņi Jūrmalas domes deputāti Ražukam iesniedza pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi par mēra atbrīvošanu no amata.

Pieprasījumu ārkārtas sēdes sasaukšanai parakstīja deputāti Ilmārs Ančāns («Mūsu zeme»), Larisa Loskutova (SC), Egmonts Krūmiņš («Jūrmala - mūsu mājas»), Vladimirs Maksimovs («Jūrmala - mūsu mājas»), Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC), Dzenītis un Munkevics. Tāpat dokumentu parakstījusi Dzintra Homka, kura tika izslēgta no partijas «Sabiedrības citai politikai».

Dokumenta parakstītāji nav oficiāli nosaukuši jauno mēra amata kandidātu. Neoficiāli tiek pieļauts, ka tas varētu būt vicemērs Dzenītis, kurš gan aģentūrai LETA norādīja, ka pēc šī amata «neraujas».

Kā ziņots, Munkevics mēra amatu zaudēja arī 2008.gada 10.oktobrī, kad viņa vietu ieņēma Ģirts Trencis (TP). Pēc pašvaldību vēlēšanām 2009.gadā Munkevics mēra amatu atguva.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu