Mamutu izmiršana nav saistīta ar cilvēkiem (2)

LETA/BBC
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/rpongsaj

Mamuti izmira klimata izmaiņu un pļavu izzušanas, nevis cilvēku darbības dēļ, uzskata britu zinātnieki no Daremas Universitātes.

Kā atklāja datorsimulācija, pēc ledus laikmeta beigām pirms 21 000 gadu dramatiski samazinājās ganību platība, un mamuti, visticamāk, nomira no barības trūkuma. "Mūsu [pētījuma] rezultāti liek domāt, ka klimata izmaiņas - un to atstātais iespaids uz veģetāciju - bija galvenais faktors, kas izraisīja mamutu un daudzu citu lielo zālēdāju skaita samazināšanos un pilnīgu izmiršanu," norādīja Daremas Universitātes profesors Braiens Hantlijs.

Kā viņš paskaidroja, ledus laikmetā sauso un auksto laikapstākļu dēļ samazinājās oglekļa dioksīda koncentrācija gaisā, kavējot koku augšanu, tāpēc mežu vietā bija plaši ganību apgabali, kas radīja ideālus apstākļus tādiem lieliem zālēdājiem kā mamuti. Laikam kļūstot siltākam, palielinājās arī oglekļa dioksīda koncentrācija un pļavas pamazām sāka pārvērsties par mežiem. "Ledus laikmeta intensīvākajā fāzē mamutiem un citiem lieliem zālēdājiem bija daudz barības. Taču, ieejot pēcleduslaikmeta stadijā, šīs zāļu ekosistēmas pakāpeniski aizstāja koki, un tas lielā mērā samazināja viņu ganību apgabalus."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu