Latvija palīdzēs Haiti ar pagaidu mājokļiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Valdība otrdien nolēma iesaistīties pagaidu koka mājokļu celtniecības projektā, lai palīdzētu zemestrīcē izpostītajai Haiti.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Ārlietu ministrijai (ĀM) piešķirti ne vairāk nekā 105 tūkstoši latu, tostarp 50 tūkstošus latu (71 144 eiro) plānots tērēt, lai iepirktu kokmateriālus.

Līdz ar valdības lēmumu ĀM tagad izsludinās iepirkumu kokmateriālu iegādei un pārvadājumu nodrošināšanai. Kokmateriāli nepieciešami mājas jeb «Lego komplekta» būvniecībai 18 kvadrātmetru platībā.

Savukārt, lai nodrošinātu avansa maksājumu par jūras transporta pakalpojumu izmantošanu, valdība atvēlēja ne vairāk kā 3000 latu.

Ne vairāk kā 52 tūkstoši latu (73 989 eiro) rezervēti, lai samaksātu par citām ar projektu saistītām aktivitātēm atbilstoši faktiski saņemtajiem pakalpojumiem.

Ārlietu ministrija norādījusi, ka vairāk nekā pusgadu pēc postošās zemestrīces Haiti aptuveni trīs miljoni iedzīvotāju joprojām dzīvo krīzes apstākļos, tostarp pusotram miljonam cilvēku steidzami vajadzīgi pagaidu mājokļi.

Latvija iesaistīsies Haiti atjaunošanas procesā, piedaloties Francijas nevalstiskās organizācijas «Acted» īstenotajā pagaidu mājokļu projektā. Mitekļiem nepieciešamo kokmateriālu (priedes dēļi) iepirkums notikšot, ņemot vērā «Acted» iesniegto pieprasījumu un Publisko iepirkuma likumu, informējusi ĀM.

Sadarbībā ar šo organizāciju Latvija īstenojusi arī vairākus attīstības sadarbības projektus Afganistānā. «Acted» ir nozīmīga starptautiska organizācija, kas strādā 27 pasaules valstīs, un tās gada budžets ir 60 miljoni eiro, norāda ĀM. Organizācija Haiti specializējas pagaidu mājokļu celtniecībā.

Šogad plānots uzcelt 3200 pagaidu mājokļu, bet 2011.gada pirmajā pusē - vēl 2500 mitekļu.

ĀM gan brīdina, ka situācija Haiti ir nestabila, donoriem ir grūti nodrošināt kravu un projektu drošību no izlaupīšanas, kā dēļ daudzi pakalpojumi, arī, piemēram, noliktavas īres maksa, Haiti ir neadekvāti augsta.

Līdz ar to valdība ĀM uzdeva turpināt konsultācijas, lai maksimāli samazinātu plānotās kravas uzglabāšanas izmaksas Haiti.

Haiti iedzīvotājiem pastāvīgi nav pieejams pats nepieciešamākais - dzeramais ūdens, pārtika, elementāra veselības aprūpe. Iedzīvotāju veselības situāciju pasliktina sliktie sanitārie apstākļi, kā arī plaši izplatīti psihosomatiski traucējumi, kas padziļinās, cilvēkiem aptverot, ka dzīves apstākļi neuzlabosies tik ātri, kā cerēts.

Haiti atjaunošanas procesā iesaistīta Eiropas Savienība, ANO aģentūras, liels skaits valstu, starptautiskas nevalstiskās organizācijas un citi donori.

Jau vēstīts, ka 12.janvārī Haiti notika postoša zemestrīce, kurā gāja bojā 222 600 cilvēku, ievainojumus guva 300 tūkstoši iedzīvotāju, bet 60% valsts infrastruktūras ir izpostīta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu