Milzu bruņurupušu svēršana jau desmito gadu! (2)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 12. augustā, pulksten 13.00 atkal uzzināsim, kāds tad ir zoodārza dižāko bruņurupuču svars.

Milzu Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums spēkavīra Raimonda Bergmaņa vadībā Rīgas Zooloģiskajā dārzā pirmo reizi notika 2001. gadā, kad pats spēkavīrs bija viens no pasaules dižākajiem stipriniekiem, bet jauniņās bruņrupucienes Numurs Trīsdesmit Divi un Numurs Četrpadsmit svēra vien attiecīgi 79 un 55 kilogramus.

Pērn, neskaitāmiem žurnālistiem un zoodārza apmeklētājiem klātesot, bruņrupucienes beidzot tika pie vārdiem un nu Zoodārza reģistros ierakstītas kā Trīne un Čelsija ar svaru attiecīgi 111 un 82 kilogrami.

Nu laiks godam nosvinēt zoodārza „svarīgākā” pasākuma desmitgadi!

Deviņu gadu laikā Latvijas armijas dižkareivis un „bruņrupuču svēršanas profesors” Raimonds Bergmanis dižrāpuļu nēsāšanā apmācījis veselu plejādi pašmāju un ārvalstu stiprinieku – Viktoru Ščerbatihu, Agri Kazeļņiku, Mārtiņu Poli, Raivi Vidzi, Židrūnu Savicki u.c. 2006. gadā šajā pasākumā piedalījās pat visi 12 pasaules spēkavīru sacensību dalībnieki!

Kurš pasaulslavens dižvīrs nāks talkā Raimondam šogad, lai paliek mazs noslēpums…

Galapagu bruņrupucienes Trīni un Čelsiju…

…Rīgas Zooloģiskais dārzs 2 un 3 gadus vecas saņēma kā dāvanu no Čikāgas zoodārza 1995. gada decembrī.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām 4 jau ir pilnībā iznīcinātas. Kopumā saglabājušies aptuveni 10 000 – 15 000 Galapagu bruņurupuču un ir pamats uzskatīt, ka šai sugai draud iznīcība.

Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kg (rekords – 270 kg) svaru, mātītes – 100 – 150 kg. Iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

Bruņrupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var ievērojami svārstīties, tātad – Trīnes un Čelsijas svēršanas rezultāts vairs nav prognozējams.

Atnāc un atbalsti bruņurupuču patversmi!

12. augustā puse no ieņēmumiem par zoodārza ieejas biļetēm tiks izlietoti atnesto bruņrupuču patversmes labiekārtošanai.

Jau šobrīd zoodārzs pieņēmis desmitiem sarkanausu (arī citu sugu) bruņrupuču, no kuriem atteikušies to saimnieki. Uz aicinājumu atbalstīt šo rāpuļu karantīnas telpu iekārtošanu atsaucās arī SIA Getz Bros & Co (Latvia), un no katra pārdotā “Turtle Wax” produkta 1 santīms tiek ziedots Rīgas Zooloģiskā dārza atnesto bruņrupuču dzīves apstākļu uzlabošanai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu