Baltijas kauss jāšanas sportā atnes Latvijai divas uzvaras (6)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 6. līdz 8. augustam Jauno jātnieku skola (JJS) Inčukalnā pulcēja zirgu mīļotājus un sportistus no visām Baltijas valstīm, kā arī no Polijas uz jau trešajām Vislatvijas Zirgu dienām. Šogad pasākums ieguva krietni plašāku vērienu, jo pirmo reizi Inčukalnā III Vislatvijas Zirgu dienu ietvaros notika prestižās starptautiskās sacensības jāšanas sportā - Baltijas kauss 2010 (Baltic Riders Tour 2010).

Pirmo reizi Baltijas kausa izcīņa tika organizēta 2008.gadā kā īpašas šķēršļu pārvarēšanas sacensības Baltijas valstu jātniekiem ar mērķi radīt jauku tradīciju, veicinot šā majestātiskā sporta veida atpazīstamību un radot tam ar citiem sporta veidiem konkurētspējīgu popularitāti. Kopīgo projektu atbalsta katra no Baltijas valstu jāšanas sporta federācijām, panākot grandiozo un unikālo sacensību iekļaušanu starptautisko sacensību kalendārā. Sacensību organizatoru mērķis ir kopīgiem spēkiem spodrināt Baltijas jātnieku tēlu ārvalstīs.

Katrā no Baltijas valstīm notiek viens posms. Jātnieki sacenšas par uzvaru ne tikai katra posma galvenajā Grand Prix maršrutā, bet arī prestižajā Baltijas kausa kopvērtējumā. Par pirmā Baltijas kausa kopvērtējuma uzvarētāju kļuva Latvijas izlases sportists Ģirts Bricis.

BRT 2010 Latvijā

2010.gada Baltijas kausa pirmais posms notika Igaunijā no 28. līdz 30. maijam. Par šā posma uzvarētāju atkal kļuva Ģirts Bricis. Otrais posms noslēdzās Latvijā, Inčukalnā (6.-8. augusts). Pēdējais jeb trešais posms notiks Lietuvā no 27. līdz 29. augustam.

Sporta pasākuma nozīmīgumu pierāda fakts, ka tajā startē Baltijas valstu 2010.gada konkūra disciplīnas čempioni (latvietis Ģirts Bricis, lietuvietis Rimants Babrausks un igaunis Andress Treve), turklāt ar tiem pašiem zirgiem, ar kuriem izcīnīts čempiona tituls.

Pirmās sacensību dienas absolūtie līderi ir Lietuvas jātnieki, izcīnot uzvaras trijos no četriem maršrutiem. Labākie no Latvijas - Kristīne Egle junioru konkurencē, Ģirts Bricis jaunzirgu konkurencē, Guntars Siliņš un Linda Ansule atklātajos maršrutos.

Sestdien, 7.augustā, plašajā sacensību laukumā notika III Vislatvijas Zirgu dienu oficiālā atklāšana. Sportistus un līdzjutējus sveica Inčukalna domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus, Latvijas Jātnieku federācijas prezidents Agris Blaus, ārzemju tiesnesis Hilars Taltss, sacensību prezidente Baiba Ruma un Inčukalna novada pūtēju orķestris. Pēc svinīgās atklāšanas ceremonijas skatītājus priecēja grupa "Astro’n’out", sniedzot akustisko koncertu.

Baltijas kausa 2010 izcīņas otrā diena nesa Latvijas jāšanas sporta līdzjutējiem lielu gandarījumu. Pēc vairākām lietuviešu jātnieku uzvarām iepriekšējā dienā valsts izlases jātnieks Ģirts Bricis ar zirgu Chandra H revanšējās, sacensību augstākajā maršrutā (šķēršļu augstums līdz 135 cm) izcīnot uzvaru. Skanot Latvijas himnai, līdzjutēju acīs bija vērojams patiess aizkustinājums. Otrs Latvijas sportists Guntars Siliņš ar zirgu Kalgari šajā maršrutā ieguva godpilno sesto vietu.

Arī jaunzirgu maršrutā (6 un 7 gadus veciem zirgiem) ar šķēršļu augstumu līdz 125/130 cm godalgoto sportistu vidū bija vairāki Latvijas jātnieki - Ģirts Bricis ar zirgu Esmeraldu (3.vieta), Sarmīte Pētersone ar zirgu Amadeo (5.vieta), Kristaps Neretnieks ar zirgu Ishor II (6.vieta). Par maršruta uzvarētāju kļuva Igaunijas jātniece Katrin Pill ar zirgu Styling.

Jauniešu un junioru konkurencē (120/125 cm) otro vietu izcīnīja Kristīne Egle ar zirgu Roilu. Maršrutā nepārspēts palika lietuvietis Dominiks Malinausks ar zirgu Comandor.

Īpašu jautrību skatītājiem un ārzemju viesiem sagādāja jau par tradīciju kļuvušais Ride&Drive maršruts - stafete maskās komandām, no kurām viens dalībnieks ir jātnieks, savukārt otrs - braucējs. Sportiskie pāri sacentās veiklībā, gan jājot ar zirgu un pārvarot klasiskos šķēršļus, gan izbraucot ar traktoru šķēršļu joslu.

Papildu adrenalīna devu sniedza dragreiss zirgiem. Šo sacensību pamatā ir auto sacīkšu princips. Par maršruta uzvarētāju kļuva vienīgā daiļā dzimuma dalībniece Sintija Semeņkova ar Latvijas šķirnes zirgu Passo.

Sacensību trešā diena Latvijai nesa vēl vienu uzvaru. Mūsu valsts sportiste Kristīne Egle ar zirgu Concorde izcīnīja 1.vietu junioru un jauno jātnieku fināla maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 125/130 cm. Jātniecei arī piektā vieta ar zirgu Roilu. Kristīne Egle pārstāv RJSK "Sport De Lux".

Jaunzirgu finālā (šķēršļu augstums 125/130 cm) sesto vietu izcīnīja Latvijas sportists Ģirts Bricis ar Esmeraldu.

"Atklātās klases" maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 130 cm otro vietu izcīnīja latviete Lauma Birzniece ar zirgu Calistro, savukārt trešo vietu - Ģirts Bricis ar zirgu Kīnu.

Grand Prix

Par Baltijas kausa 2010 galvenā Grand Prix maršruta (šķēršļu augstums līdz 140 cm) uzvarētāju kļuva 2010.gada Igaunijas čempions Andres Treve ar zirgu Sandokan. 2010.gada Latvijas čempionam Ģirtam Bricim ar zirgu Kongo 7.vieta. Kopā maršrutā piedalījās 24 dalībnieki.

Pēc Grand Prix notika īpašas sacensības bērniem - "Poniju Grand Prix". Uz svinīgo apbalvošanas ceremoniju tika aicināti vienlaikus gan Baltijas kausa 2010 Grand Prix uzvarētāji, gan poniju jātnieki. Profesionālie sportisti nokāpa no zirgiem un sveica savus mazos konkurentus. Poniju maršruta uzvarētāju Annu Šelleri ar poniju Les Paris apbalvoja LR čempions Ģirts Bricis.

Sacensību maršrutu starplaikos skatītāji varēja klausīties intervijas ar pasākuma vadošajām amatpersonām, vērot aizraujošu "Traktoru šovu" un baudīt sacensības iejādes disciplīnā. Lielisku koncertu divās daļās sniedza dziedātājs Normunds Rutulis.

Pēc sacensībās iegūtajiem punktiem šobrīd vēl joprojām Baltijas kausa 2010 līderis ir Latvijas sportists Ģirts Bricis.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu