Sākas Nobela prēmiju nedēļa

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Nobela prēmijas piešķiršanu medicīnā pirmdien sākas tradicionālā Nobela prēmiju piešķiršanas nedēļa, kad sabiedrības galvenā uzmanība būs piesaistīta prestižajai Nobela Miera prēmijai, kuru pagājušajā gadā visiem par pārsteigumu saņēma ASV prezidents Baraks Obama.

Nobela prēmijas miera veicināšanā un literatūrā ir sabiedrības visgaidītākie apbalvojumi, kas ik gadu tiek piešķirti reizē ar apbalvojumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā.
Obama par Nobela Miera prēmijas laureātu kļuva 2009.gadā, kad prezidenta amatā bija nokalpojis mazāk par gadu, ASV joprojām karojot gan Irākā, gan Afganistānā. Toreiz šī Norvēģijas Nobela prēmijas komitejas izvēle izsauca plašu kritiku.

Šogad komiteju sagaida mazāk strīdīga izvēle, norādīja Oslo Miera izpētes institūta (PRIO) vadītājs Kristians Bergs Harpvīkens, kurš Obamas izvēli raksturoja kā «sprādzienu».
«Mana nojauta saka, ka šoreiz kandidāta izvēlē komiteja, visticamāk, būs tradicionālāka nekā pagājušā gadā,» viņš pagājušajā nedēļā teica žurnālistiem.

Pēdējo gadu laikā komiteja laiku pa laikam paplašinājusi prēmijas piešķiršanas lauku, iekļaujot tajā arī tādas netradicionālas jomas kā apkārtējās vides aizsardzība un cīņa pret klimata pārmaiņām.

Atbruņošanās, vardarbības novēršanas, demokrātijas un cilvēktiesību aizstāvji uzskatāmi par tradicionāliem prēmijas kandidātiem.

Miera prēmijas komiteju šogad sagaida izvēle no rekordliela kandidātu skaita - 237, ieskaitot ķīniešu disidentus un interneta dibinātājus.

Pēc Berga Harpvīkena domām, prēmija, visticamāk, tomēr netiks piešķirta ķīniešu disidentam Liu Sjaobo, ko Pekina šonedēļ atkārtoti brīdināja nedarīt. Tā vietā viņš norādīja uz afgāņu cilvēktiesību aizstāvi Simi Samaru, Oslo bāzēto radiostaciju Demokrātiskā Birmas balss un ANO Īpašo Sjerraleones tiesu.

Savukārt derību slēgšanas pakalpojumu majaslapā «paddypower.com» labākie rādītāji, seši pret viens, ir Liu Sjaobo. Tikmēr Zimbabves premjerministra Morgana Cvangirai un Krievijas cilvēktiesību aktīvistu organizācijas «Memorial» un tās dibinātājas Svetlanas Gannuškinas izredzes novērtētas kā astoņas pret vienu.

Likmes uz globālā tīmekļa radītājiem ir deviņi pret viens, bet uz Simi Samaru - divpadsmit pret viens.

Nobela Miera prēmijas ieguvējs tiks paziņots 8.oktobrī Oslo, bet prēmiju laureāti medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā tiks paziņoti Stokholmā 4., 5., 6. un 11.oktobrī.

Zviedrijas Akadēmija tradicionāli klusē par prēmiju literatūrā. Tā vienīgi paziņojusi, ka prestižā balva tiks pasniegta oktobra ceturtdienā.

Literārās aprindas paudušas viedokli, ka pirmo reizi kopš 1996.gada prēmija literatūrā varētu tikt piešķirta dzejniekam, iespējams, sievietei no Āfrikas.

Āfrika šogad bija arī galvenā tēma Gēteborgas grāmatu gadatirgū, raisot pieņēmumus, ka par Nobela prēmijas literatūrā laureāti varētu kļūt alžīriešu dzejniece Assija Džebari. Tomēr, tā kā viņa raksta franču valodā, viņas izredzes tikt pie balvas varētu mazināt fakts, ka pirms diviem gadiem prēmiju saņēma franču rakstnieks Žans Marī Gistavs Leklēzio.

Pagājušajā gadā Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta vācu rakstniecei Hertai Millerei, kuras romānus un dzeju iedvesmojusi viņas komunistiskajā Rumānijā pavadītā bērnība.
Starp dzejniekiem kā potenciālie Nobela prēmijas laureāti minēti arī Tūmass Transtrēmers no Zviedrijas, Adonīss no Sīrijas un Ko Uns no Dienvidkorejas.

Favorītu vidū sastopami arī kanādiešu autores Mārgareta Atvuda un Alise Munro, ASV romānu rakstnieki Filips Rots un Džoisa Kerola Outsa un izraēliešu rakstnieks Amoss Ozs.

Prestižās balvas zinātnes kategorijās pēckara periodā dominējuši amerikāņi, ko viņi apliecināja pagājušajā gadā ar rekordlielu laureātu skaitu - 11 no 13 balvas ieguvējiem bija amerikāņi. Tomēr 2009.gads raksturīgs arī ar būtiskām pārmaiņām tradicionālajā balvu sadalījumā - prēmiju ieguva piecas sievietes, kas ir līdz šim lielākais sieviešu-laureātu skaits. Arī Nobela prēmiju ekonomikā 2009.gadā ieguva sieviete.

Prestižās prēmijas laureāti saņem arī desmit miljonus kronu, kurus vienas balvas ietvaros savstarpēji var sadalīt līdz trim uzvarētājiem.

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta 10.decembrī Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu