Nobela prēmija fizikā piešķirta par grafēna pētījumiem

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2010.gada Nobela prēmija fizikā otrdien piešķirta diviem Rietumeiropā strādājošiem krievu izcelsmes zinātniekiem - Nīderlandes pētniekam Andrē Geimam un Lielbritānijā dzīvojošajam Konstantīnam Novosjolovam par novatoriskiem eksperimentiem attiecībā uz grafēnu - oglekļa slāni viena atoma biezumā, kas veidots heksagonālā divdimensiju kristāliskajā režģī un apveltīts ar lielu mehānisko cietību, labu siltumvadītspēju un elektronu kustības spēju.

Kā norādījusi Zviedrijas Zinātņu akadēmija, Geima un Novosjolova darbs parādījis, ka «ogleklim šādā plakanā formā piemīt unikālas īpašības, kas izriet no nozīmīgās kvantu fizikas pasaules».

Pērn Nobela prēmija fizikā tika piešķirta britu zinātniekam Čārlzam Kao, kanādietim Vilardam Boilam un ASV pētniekam Džordžam Smitam par atklājumiem optiskās šķiedras un pusvadītāju pētījumos.

Jau ziņots, ka šī gada Nobela prēmija medicīnā piešķirta britam Robertam Edvardsam, atzīstot viņa nopelnus ārpusdzemdes apaugļošanas (IVF) attīstībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu